Algemeen

Dertig worden is een enorm drama! ;-)

De komende maand word ik 30. Voor mij is het geen ramp, maar een getal. Yes, weer een rondje om de zon heen gedraaid! Maar om mij heen wordt dertig worden als een regelrechte ramp gezien. De dag dat je 30 wordt is je leven natuurlijk compleet anders dan wanneer je 29 bent. Jaja. Haal de Tenalady en de antirimpelcr├Ęme maar tevoorschijn.­čśť

Wist je dat dertig worden helemaal niet zo erg is?

Ik snap het gedoe rond het 30 worden niet echt. Om mij heen is het blijkbaar het einde van de wereld. Want dan ben je geen twintiger meer. Ik snap nog steeds het probleem niet. Ik ben hier gewoon te nuchter voor. Wat is sociaal wenselijk om te zeggen? Dat 30 wel h├ę├ęl oud is? Zucht, ik word 10 jaar ouder dan 20. Niet het einde van de wereld, wel een mooi getal.

Wat heb ik geleerd in mijn twintiger jaren? En wat is er veranderd?

Ik begon mijn twintiger jaren jong en na├»ef… En onvolwassen. Wat is er veranderd?

 1. Ik vond het veel te belangrijk om door anderen aardig te worden gevonden. En maar mijn best blijven doen, h├Ę! Als ik er nu aan denk, denk ik: waar maakte ik me druk om? Waarom wilde ik in vredesnaam die ene vriendschap aangaan? Ik kom nu veel meer voor mezelf op.
 2. Telkens had ik bevestiging nodig dat ik goed bezig was, dat ik het leuk had en dat ik een tof mens was. Dat hoeft van mij niet meer. Als anderen mij een saaie theemuts vinden, is dat maar zo. Ik vind mijzelf een leuk mens, daar gaat het om!
 3. Ik ben wat relaxter geworden. Morgen is er weer een dag.
 4. Ik doorzie mensen makkelijker. En trap niet meer in stomme smoezen. Mocht je met een smoes komen die ik nog niet ken, dan krijg je een ereplekje op mijn smoezenbingo! ­čśë
 5. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid. Nog steeds ben ik onzeker, maar het is wel minder geworden op een heleboel gebieden. Ik geef mijn grenzen aan, tot hier en niet verder! Mensen weten wat ze aan me hebben.
 6. Ik ben getrouwd. Dat had ik nooit gedacht! Ik maakte er wel grapjes over, maar ik was er nooit serieus over. De noodzaak was er niet. Waarom zou je dan in vredesnaam trouwen? Wij hadden goede redenen om te trouwen. Het was ook de goedkoopste manier om administratieve rompslomp geregeld te krijgen. Nog steeds ben ik z├│ ontzettend blij dat ik met mijn vrouw ben getrouwd! Ik heb er zelfs een serie over geschreven!
 7. Ik weet wat ik wil studeren. Jaren heb ik erover gedaan, maar nu weet ik het. En ik ga het voor elkaar boksen om daar in ieder geval een toelatingsexamen te mogen doen!
 8. Ik kan een huishouden draaien zonder al teveel chaos, terwijl ik echt geen huishoudelijk type ben. Maar het is wel noodzakelijk voor mij, want ik word onrustig van rommel. Daarnaast kook ik voor mezelf en anderen.
 9. Ik ga mezelf niet meer verbergen voor anderen. Ik mag er zijn.

Gewone dag

Als ik 30 word, is het een gewone doordeweekse dag. Vorig jaar zat ik in de lesauto. Een doodgewone dag dus. Nu is het een mijlpaal, een rond getal. Maar ik ga het vieren!

Wat betekent het voor jou, 30 worden?

5 thoughts on “Dertig worden is een enorm drama! ;-)

 1. Ik nader de 2×30 jaar en heb daar totaal geen problemen mee. Elke verjaardag is gewoon een jaartje erbij niet meer en ook niet minder…. Wij vieren onze verjaardagen niet want dat zijn dagen net als alle andere.

 2. Ik ben vandaag 48 geworden en ik geniet van alle kaartjes, berichtjes en belletjes. Ook mijn kinderen hebben zich erg uitgesloofd om het een gezellige dag te maken. Maandag is mijn vrije dag dus ben ik lekker koffie gaan drinken bij mijn ouders.
  Destijds vond ik 30 ook wel een dingetje. Waarom weet ik nou niet precies meer, omdat ik 31 weer enorm jong vond klinken. Inmiddels ben ik meer bezig met de verjaardagen van de kinderen. Zoon wordt deze maand 19 en is al een echte (jonge)man met zware stem, flinke baard en brede schouders. Dochter is nog wat jonger maar word een echt dametje. Geweldig om die ontwikkeling te volgen.

 3. Ik ben dit jaar 55 geworden en ben jaloers op de mensen die 30 worden. Mijn dochter wordt volgend jaar 30. Heerlijke leeftijd. Als ik straks 2 x 30 jaar ben wil ik alles loslaten en leven zoals ik denk dat ik wil leven. De zwaartekracht laat zich iedere dag een stukje meer zien. Lachrimpels en sinds vorige week 2 verticale rimpels in mijn bovenlip. Nu leef ik vooral met veel warmte, liefde en aandacht voor mijn naasten. Natuurlijk kijk ik nu naar het leven met een hele vette knipoog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.