D.I.Y., Milieuvriendelijk

De Wormenbak: hoe werkt het?

In maart ben ik begonnen met een wormenbak. Ik heb geen compostton (ik heb een appartement met twee balkons) en in onze gemeente wordt het groenafval van de appartementen niet opgehaald. Op het plastic, papier en glas na belandt alles op een grote hoop. Dat is hartstikke zonde, want groenafval heeft de potentie om planten enorm goed te kunnen laten groeien.

Wat is een wormenbak?

Een wormenbak is een kleine compostbak waar tijgerwormen compost maken van groente, tuin -en keukenafval. Je bak bestaat uit twee delen; een bovenkant met gaten aan de onderkant waar je tuinafval in kunt doen en een onderkant waar het percolaat in sijpelt. De bovenkant is dicht en zorgt ook niet dat het gaat stinken.

Je kunt er heel veel in doen. Je moet de wormen niet overvoeden, het gaat om de balans! Dit mag er niet in:

  • Visresten
  • Vleesresten
  • Gekookt eten
  • Vet
  • Zuivel (behalve eierschillen, vinden ze heerlijk)
  • Papier met een glanslaagje. Dit laagje is giftig voor de wormen.

De wormen kun je kopen en dan krijg je ze in een pakketje in de brievenbus, maar dit zijn wel de wormen die heel snel eten. De Amerikaanse soort. En ze zijn niet goedkoop, want soms is een pakketje wormen wel €30,-. Dat vind ik een behoorlijke prijs!

Goedkoop een wormenbak maken

Je hebt wormenbakken die je kant en klaar kunt kopen. Dit is hartstikke luxe, maar de zelfgefabriceerde variant werkt uitstekend en is veel goedkoper. Dat hebben wij heel graag, want wij hoeven niet de blits te maken met onze wormenbak 😉
Wij hebben twee stevige plastic bakken bij Ikea gekocht. De bovenste bak hebben we voorzien van een hoop gaten, zodat de wormen lucht krijgen en het percolaat naar beneden kan vallen. Wij hebben er ook een gat in geboord om een kraantje te monteren voor het percolaat (als je dit verdunt, is dit een uitstekende plantenbemester).

Hier is een filmpje voor de complete uitleg:

De wormen hebben we ook niet gekocht. Mijn ouders hebben een compostton met een wormenkolonie waar je blij van wordt! We hadden al een week het groenafval verzameld, dus hadden ze in ieder geval genoeg te eten 😉
Deze compostwormen eten niet zoveel als die je op internet kunt kopen. En ze eten iets minder snel. Dat vind ik geen punt, ze zijn bij mij meer dan welkom! Het duurt dan misschien wat langer dan de beloofde 6 weken, maar ik vind het dubbel en dwars waard.

Klimaat in de wormenbak

Het mag niet te nat zijn, maar ook niet te droog. En niet te zuur. Je kunt dit evenwicht zelf verzorgen:

  • Te nat: het mag klam en vochtig zijn in de bak, maar de wormen moeten niet hoeven zwemmen. Kranten en ongebleekt karton, stro en hooi zijn zeer geschikt om de bak droger te krijgen.
  • Smerige lucht (a la dood beest): de wormen kunnen hiervan doodgaan. Het kan zijn dat je iets verkeerds erin hebt gegooid, dus haal dat eruit. En gooi er extra kartonsnippers in!
  • Er zitten wormen op de deksel: controleer of de balans wel goed is. Als de wormen het naar hun zin hebben, verdwijnen ze in de bak zelf.
  • Tip: schep regelmatig de boel om. Wij hadden pas een hoop vliegjes en dachten dat het project mislukt was. et zakte wel… maar ik had niet het idee dat er iets gebeurde. Toen ik eenmaal met mijn handen erin ging… Het krioelde van de wormen en er was een hoop mest! Het was helemaal niet mislukt!

Meer weten over de wormenbak? Kijk hier eens.

wormenbak

Heb jij thuis een wormenbak? Of een compostton?

1 thought on “De Wormenbak: hoe werkt het?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.