Algemeen

Op vakantie gaan; hoe je niet teveel meeneemt

Het vakantieseizoen is weer begonnen. De vakantiebeurzen zijn geweest en de tripjes naar verre oorden worden voorbereid. Waar wil je naartoe? Wat wil je zien? Maar heel belangrijk… Wat neem je mee en wat niet?

Teveel meenemen

Ik ben in februari op vakantie geweest. Niet ver, gewoon in Nederland, een midweekje. Drie mensen met een hond in een vakantiehuisje binnen Nederland. Veel heb je in het huisje, dus veel hoef je al niet mee te nemen. En als je maar een midweek gaat al helemaal niet. Ik vond twee paar schoenen al veel (wandelschoenen en Dr. Marten’s, mijn ‘nette’ kisten), maar vooruit. Wij hadden één backpack vol met onze kleren. Achteraf was het veel; ik had een paar dingen niet eens gedragen!

De dakkoffer ging mee, omdat de hond in de achterbak moest. Daar zou ook een opstapje voor meegaan, zodat de dakkoffer gemakkelijk uit te ruimen zou zijn. Dat werkte bij mij enorm op mijn lachspieren, maar als je van jezelf al vrij lang bent, heb je daar minder begrip voor.

We hadden afgesproken dat vrouwlief en ik het eten zouden regelen. De helft van de voorraad was niet eens van ons!

En dan heb ik het niet eens over de voorraad voor de hond gehad; voor 3 maanden aan beloningen, brokken en speeltjes. Ik snap echt wel dat hondlief wat bagage mee moet hebben, maar dit vind ik overdreven. Het is een hónd die een midweek meegaat in een vakantiehuisje. Maar misschien snap ik dit soort dingen niet, omdat ik nooit honden heb gehad.

Ik vraag me wel af: als ik ooit kinderen krijg, neem ik dan ook zoveel mee?

Hoeveel kleding gaat er mee?

Als je een midweek weggaat, is het onzin om vijf paar schoenen mee te nemen. Of voor een week kleren. Dat ga je echt niet allemaal gebruiken. Zelfs als ik voor een midweek kleding meeneem, loop ik het risico dat ik een jurk niet gebruik. Mijn kampeerbroek (zonder afritsmogelijkheden) is mijn grote vriend; je kan hem combineren met een heleboel shirts. Ik draag hem echt niet iedere dag, maar wel tussen de lichte jurken door.

Ook pak ik het liefst zo licht mogelijke kleding in. Ik ben in het bezit van zware katoenen jurken, maar die zijn erg ongeschikt voor een fietsvakantie. Alleen compact te maken met een vacuümapparaat, dat gaat ‘m niet worden 😉

Handdoeken en zo

Wat ook nog een uitdaging is: handdoeken. Wij hebben heerlijk grote minimalistisch witte die zo heerlijk veel ruimte innemen. Microvezel handdoeken zijn de oplossing. Die dingen wegen bijna niets en zijn erg compact. Ideaal voor de vakantie! Decathlon heeft ze voor een aardig bedrag (ik heb geen aandelen, haha). En die zijn ook redelijk dik. Het is niet alsof je jezelf met een zeem afdroogt. Ze zijn zacht en snel droog. Mocht je hamamhanddoeken hebben, kun je die ook gebruiken. Deze werken ook prima.

Voedsel

Ik begrijp de mensen die 10 kilo aardappelen meenemen naar het mooie Frankrijk niet. Gewoon niet. Zo duur is het eten niet. Het kost extra benzine om het te vervoeren. Het eten in Frankrijk is niet giftig 😉

vakantie

Anyway, als je geen specifieke dieetwensen hebt, lukt het echt wel om avondeten en een ontbijt mee te nemen. Zelfs met dieetwensen lukt het. We hebben ontdekt dat tarwevrij, lactosevrij en sojavrij eten lastiger is in plaatsen waar veel toeristen komen. Maar zelfs daar is iets op te verzinnen. Je hoeft niet een complete SRV-wagen mee op vakantie te nemen. Zelfs in Verweggistan hebben ze winkels met eten. Daar moet je op inspelen.

Oefenen

Het zal de eerste keer lastig zijn om te elimineren; wat is onmisbaar tijdens je vakantie? Wat neemt veel ruimte in en kan wel thuis blijven? Wees maar gewoon een keer streng voor jezelf 😉

Je zult zien dat het niet moeilijk is, soms is op vakantie gaan improviseren. Dat betekent echt niet dat je je onderbroeken aan twee kanten moet dragen, maar wel sneller met een wandelrugzak op vakantie kan gaan.

Hoeveel neem jij mee op vakantie?

3 thoughts on “Op vakantie gaan; hoe je niet teveel meeneemt

  1. Als we gaan kamperen gaat er best veel mee. We zijn een gezin met twee volw. en twee kinderen in basisschoolleeftijd. Aan schoeisel bijvoorbeeld gaan er in ieder geval 4 paar wandelschoenen mee, vier paar sandalen, twee paar laarzen, vier paar dichte schoenen, 4 paar slippers.
    Met alle kampeerspullen erbij is de station vol en de dakkoffer ook.
    Als we naar een huisje gaan, is dat meestal een huisje waarbij we zelf beddengoed meenemen. Dat neemt ruimte in, maar scheelt in de kosten. En handdoeken is ook zo’n dingetje. Kinderen willen graag zwemmen en dan moeten we minstens vier strandlakens mee, want anders is het niet op tijd droog voor de volgende zwemsessie.
    Wat ik ook altijd meeneem is de EHBO doos en een rol ducktape. Never travel without a roll of ducktape…
    Ik snap mensen wel die hun eigen aardappelen meenemen. Kampeerders doen dat, die willen zelfvoorzienend zijn, dat past bij hun manier van leven en vakantie vieren. Ik neem ook heel veel proviand mee, omdat dat allemaal verwerkt is in het budget en omdat ik een hekel heb aan boodschappen doen en op mijn vakantiebestemming daar zo weinig mogelijk gedoe van wil hebben. Prijzen in kampwinkels zijn ook nog eens schrikbarend. Ter plekke geef ik weinig geld uit aan boodschappen. Zo weinig als maar mogelijk is 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.