Site pictogram Mevrouw Tok

Hoe te koken met zoveel dieetwensen?

dieetwensen

Zoals ik al een keer heb vermeld, kook ik met mijn vrouw regelmatig voor grote groepen. Met verschillende dieetwensen én voedselallergieën. Heel veel mensen vinden dit moeilijk of vervelend. Of denken: die vegetariër kan toch wel een stukje vlees mee-eten? Doe toch niet zo moeilijk! En zoiets als een glutenvrij dieet, wat best vaak voorkomt… dat vinden mensen maar lastig.

Zijn diëten lastig?

Ik heb binnen de vriendengroep best wel wat uitdagingen gehad qua dieetwensen. Ik noem maar een paar diëten;

Als ik me aan deze diëten moet houden, vind ik dat echt een makkie. Daar kun je omheen werken, door het vlees te vervangen door extra groente. Tarwe is goed te vervangen door rogge of spelt. Als je ook niet tegen spelt kan, zijn daar in de meeste supermarkten ook weer alternatieven voor. De molen hier vlakbij verkocht eerst ook glutenvrij meel. Lactosevrij is ook vrij simpel… Er zijn vrij veel lactosevrije melkproducten te koop. En dan heb ik het niet over sojamelk of amandelmelk.

Maar soms gaat het verder dan dat. Geen kippenei, geen producten die van dieren af komen, geen uien… Ik houd er rekening mee als er iemand komt eten. Ik hoor regelmatig dat het flauwekul is, maar ik vind het zelf niet prettig als iemand alleen een peer kan eten, omdat er in bijna al het eten lactose zit. Bij sommige mensen ontstaan er nou eenmaal nucleaire rampen in hun maag als ze lactose eten. Daar kunnen ze niets aan doen!

Een teken van gastvrijheid

Vaak hoor ik dat vegetariërs al ‘lastig’ worden gevonden. Nou ben ik niet een heel strikte vegetariër, maar als ik moet kiezen, eet ik liever vegetarisch. En als ik vlees eet, eet ik biologisch vlees. Dat is echt niet zo duur, je moet gewoon op de aanbiedingen letten (tip: kleinere vestigingen van AH in mindere wijken).

Als ik eters krijg, vraag ik naar hun dieetwensen. Dat zou ik zelf ook prettig vinden. Zelfs op onze bruiloft hebben we rekening gehouden met tarweallergie, lactoseallergie en een pescetarisch dieet. En mensen konden kiezen. Ik kan wel zeggen: mensen moeten niet zeuren, maar het moet voor iedereen feest zijn!

Dus als wij bezoek krijgen, maak ik meestal een stokbrood van roggemeel. Of spelt. Niemand hoeft dan zijn eigen toastjes mee te nemen (en geloof me, mijn stokbroden zijn zoveel lekkerder dan die rijsttoast uit de supermarkt)!

Nieuwe uitdaging: FODMAP

Voor mensen bij wie er af en toe een explosie ontstaat in de buikstreek, ondanks dat ze lactosevrij, glutenvrij en vegetarisch eten, is er óók een dieet. Als er vermoed wordt dat je bijvoorbeeld PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) hebt, wordt er tegenwoordig het FODMAP-beperkt dieet toegepast. Dit is vrij nieuw en komt uit Australië. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden (fructanen en galactanen) Disachariden (lactose) Monosachariden (fructose) And Polyolen (suikeralcoholen). Inderdaad, gezondheid 😉
Dit is de complete lijst… En het zijn nogal wat dingen die je niet mag hebben als je aan dit dieet moet beginnen (begin trouwens alleen aan dit dieet in overleg met een diëtist!).

Met dit dieet wordt een dieet pas complex. Je moet goed etiketten kunnen lezen… Je staat versteld in hoeveel alledaagse producten vreemde toevoegingen zitten. Waarom zit er in vredesnaam soja in chocolade van 99% cacao? Kan iemand mij dat vertellen?

Ik kook en bak met veel plezier. En ik krijg telkens nieuwe kennis van ingrediënten erbij. Dat vind ik juist leuk, want met diëten moet je vaak buiten de lijntjes denken.

Wat doe jij als je moet koken voor mensen met een allergie of speciaal dieet? Houd je daar rekening mee? Waarom wel/niet?

Mobiele versie afsluiten