Opruimen

Zonder stofzuiger leven, hoe vies is dat?

Wij wonen in een niet al te groot appartement. Een klein huis met één verdieping (als je de berging niet meetelt, want die zit op de begane grond), wat zo ontzettend veel voordelen heeft;

 • De hypotheek is prima te betalen
 • Je kunt er geen overbodige rotzooi kwijt (overbodige zooi past gewoon niet)
 • Je hebt weinig grondoppervlakte, dus dat is minder stofzuigen

Over dat laatste wil ik het graag even hebben. Wij stofzuigen namelijk niet!

Ondingen

Ik heb ooit een stofzuiger gehad. In mijn oude huis had ik een oude Miele, maar ook twee verdiepingen. Hij was zwaar en ging op een gegeven moment stuk. Ik heb hem toen laten maken en reviseren. Het resultaat was verbluffend; hij maakte een stuk minder herrie en zoog beter. Het reviseren van een oude stofzuiger is iets wat ik eigenlijk iedereen kan aanraden die een oude stofzuiger heeft en bezems verafschuwt.

Maar op een gegeven moment verhuisde ik naar een huis waar al een stofzuiger was, die nóg meer herrie maakte en zwaar was. En vier zwenkwieltjes had die niet op elkaar in waren gesteld. Boem, daar lag hij weer om met nog meer herrie van agonie. Kon je hem weer helemaal openmaken omdat de zak scheef zat en het ding dus geen stofje op wilde nemen… Ik vond het een ellende.

Toen ging ik samenwonen met mijn vrouw. Ze had in een grijs verleden een stofzuiger gehad, maar deze was overleden. Voor een grote ruimte vond ze het handig, maar voor kleine ruimtes zijn stofzuigers ondingen. Ten eerste: waar láát je zo’n ding? We hebben er geen plaats voor. Uhm, in de badkamer? Handig joh, met dat water! Ten tweede vraagt zo’n apparaat weer extra onderhoud; de stofzuiger zelf moet ook ooit schoongemaakt worden. Je moet er als je geen zakloze stofzuiger hebt ook zakken voor kopen. Kost extra tijd die je beter kunt gebruiken.

Bezem gebruiken

Zelfs toen de kat nog leefde, had mijn vrouw ook alleen maar een bezem. Ze veegde gewoon iedere dag. Dat ging prima en het huis was schoon (we hebben laminaat, dus dat is makkelijk). Naast onze held bezem, waren er nog een dweil, een Swiffer (met Hema-doekjes), een veger en blik en een wegwerpplumeau aanwezig. En sinds het begin van de herfst hebben we een kleed bij de bank, dus gebruiken we een kledingroller tegen haren en een mattenklopper. En we luchten het huis. Dat alles bij elkaar is goed zat!

Het gaat ook veel sneller; voordat jij die stekker van de stofzuiger in het stopcontact hebt gestoken heb ik al het hele huis geveegd. Het stof dwarrelt ook minder. En onze bezem past gewoon in onze meterkast!

Ik krijg vaak de vraag: heb je dan geen last van astma? Vind je het niet vies zonder stofzuiger? Nee, allemaal nee. We houden het goed bij en ons huis is schoon. Onvoorstelbaar toch, als je het op de ouderwetse manier doet. Met mijn oude stofzuiger zou ik nu niet goed onder het bed kunnen komen, met de Swiffer wel (nee, ik heb geen aandelen).

Heb jij een stofzuiger of gebruik je een bezem? En waarom kies je daarvoor?

13 thoughts on “Zonder stofzuiger leven, hoe vies is dat?

 1. Met vloerbedekking zou ik niet weten wat ik anders dan een stofzuiger zou kunnen gebruiken.
  Voor de grote keuken met tegels heb ik een zwabber en stoffer en blik en klein handstofzuigertje, dat is ook wel eens makkelijk.

  1. Met vloerbedekking lijkt het me lastig. Of je moet ergens een megagrote kledingroller kunnen scoren 😛
   Ik ben zelf niet gek op vloerbedekking, juist om de reden dat het moeilijk schoon te krijgen is.

 2. Wij hebben een kat, lopen in huis niet met onze schoenen(deze doen we in de gang al uit) en ik houd niet van stofzuigen. Ik heb een rubber bezem en veeg daar twee maal per dag de vloer even mee aan. Stoffer en blik erbij en schoon!!!

 3. He, dat kom ik zelden tegen, nog iemand die bewust geen stofzuiger heeft. Inderdaad,vegen, swifferen, kledingborstel(zo’n harde borstel die alle haren meeneemt) en dweilen. Ik heb kleine kleedjes in de gangen, die ik met de mattenklopper klop.

  1. Wij hebben ook kleine kleedjes naast het bed, heb je niet van die koude voeten als je uit bed loopt 😉
   Gewoon met de mattenklopper, gaat prima!

   Heb jij een groot of een klein huis?

 4. Ik heb een kat en twee honden en zou er niet aan moeten denken om geen stofzuiger in huis te hebben, al was het alleen maar om de vlooien tegen te gaan! Iedere dag gaat de stofzuiger door mijn huis en eens per week wordt alles gedweild (laminaat)! Daarentegen heb ik dan weer geen televisie omdat al die programma’s me niets zeggen en als ik wat wil zien kan ik dat ook op de PC bekijken! Ieder z’n meug!

 5. We hebben nu nog een stofzuiger omdat we in een huis wonen met een trap met stoffen bekleding. Maar over 3 maanden gaan we verhuizen naar een flat met parket en dan gaat de stofzuiger niet mee.

 6. Haha! Ik heb ook uit een zeker principe geen stofzuiger. Ze gebruiken ook erg veel energie… zo 500W. Nog onenigheid gehad met mijn vriendin die wilde er een voor mij kopen want ze wilde zelf niet vegen 😉 Het is een van de redenen dat ik ueberhaupt geen tapijt heb (dat is trouwens een betere benaming dan “vloerbedekking” – immers ook laminaat, tegels en parket “bedekt de vloer” en is dus strict gesproken “vloerbedekking”). Tapijt kun je eigenlijk ook nooit echt goed reinigen zonder zwaar geschut te gebruiken – daar is een gewone stofzuiger niet genoeg voor. Veel microscopische zooi hecht zich permanent, en vaak onzichtbaar, aan tapijt en krijg je er nooit meer uit. Mensen met allergieen wordt daarom ook meestal afgeraden om tapijt neer te leggen, en aangeraden om te kiezen voor een gladde vloer die je echt schoon kunt houden.
  Ik heb ooit een schoonmaakbijbaan gehad als scholier in een ziekenhuis, daar moet alles natuurlijk brandschoon zijn – daar gebruikten we voor dagelijkse schoonmaak geen stofzuigers! Alles met de hand – met de stofwisser.

 7. Ik heb ook geen stofzuiger, mensen vinden het vies wanneer ik dat zeg, maar zijn vervolgens verbaast wanneer ze zien hoe schoon mijn appartementje is. Ik woon in een heel klein appartementje met een betegelde vloer dus het is ook niet echt nodig. Ik kan een stofzuiger niet eens kwijt in mijn kast en het zijn idd ondingen. Ik stofzuigde bij mijn ouders weleens, had altijd ruzie met dat ding. Zakloze vind ik smerig en zakken zijn steeds moeilijker te verkrijgen… Wil uiteindelijk wel ietsje groter gaan wonen en dan ook een huisdier nemen, dan nog wil ik het eerst zonder proberen, gewoon wat vaker vegen en swifferen.

  Bijkomend voordeel: ik heb een lage energierekening (die dingen vreten stroom, heb ook geen vaatwasser trouwens, ook geen plek voor en ben toch alleen) ondanks dat ik best veel game in mijn vrije tijd.

 8. Ik heb veel dingen niet:
  geen magnetron, geen gasfornuis, geen TV, geen koffie- of espresso aparaat en nu heb ik besloten ook de stofzuiger weg te doen. Overal laminaat in het huis, geen huisdieren.
  Ik kook op 1pits inductieplaat en gebruik de losstaande oven van 38 liter. Heb wel een klein koelkast en een klein diepvries.
  Dat maakt me voldoende gelukkig

  1. Dat is voor ons wat aan de sobere kant. Wij vinden de TV erg fijn, vooral met die lockdown! En onze hobby is koken, dus wij kunnen ons gasfornuis voor geen goud missen😄
   Maar we hebben ook geen koffiezetapparaat, wel een pruttelpot.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.