Site pictogram Mevrouw Tok

Plasticarm winkelen; de praktijk

Het liefst zou ik zo verpakkingsvrij en zo plasticarm (het liefst plasticvrij, maar dat lijkt onmogelijk) mogelijk winkelen. Na mijn vorige blog over verpakkingen is er het een en ander veranderd.

Plasticarm

Wat we hebben gemerkt, is dat goedkopere supermarkten vaker de neiging hebben om een verpakking om de groente te doen. En dat is niet erg, maar doe er dan geen plastic omheen. Van dat ongebleekte papier zou ik al prettiger vinden, want daar voed ik mijn huisdieren mee. Dat is voor mij geen afval, want dat recycle ik zelf. Maar helaas zijn de supermarkten die papieren zakjes gebruiken niet te vinden. De boerderijwinkel gebruikt ze wél, die staat ook hoog op mijn lijstje van plasticarme winkels. Maar erg goedkoop is het er niet, in arme tijden ga ik sneller naar de goedkope supermarkt. Die met die plastic verpakkingen? Ja, helaas wel.

Waarom moet er plastic om de spruitjes heen? Kan iemand mij dit uitleggen? Waarom kan er bij de aardappelen gewoon niet áltijd een juten zak omheen? Die hergebruik ik als ik bij oude stoelen het jute moet vervangen. Maar die plastic zakken… Daar kan ik niets mee (behalve als het een grotere zak is, dan wordt het een prullenzakje). Ik kan het plastic er natuurlijk in de winkel afhalen, maar dat lost niets op. Dan wordt het plastic ook weggegooid. Het gaat er om dat dat niet meer hoeft.

Zelf meenemen

Het was een drempel die ik moest overwinnen om mijn eigen verpakkingen mee te nemen voor losse groente, maar het was makkelijker dan ik dacht. De reacties waren ook over het algemeen positief. Dit zijn de winkels waar ik het al heb geprobeerd;

Gewoonte

Heel veel mensen vinden het moeilijk om de gewoonte erin gesleten te krijgen. De gewoonte om toch die nettasjes, bakjes en zakjes mee te nemen en schijt te hebben aan wat andere mensen doen, is gewoon moeilijk aan te leren bij mensen. Straks zeggen ze nog iets van je weckpot of je doorzichtige tasje! Mensen zijn veel te bang dat anderen iets vinden van hun initiatief. Tja, je moet toch ergens beginnen. Dan vinden mensen er maar wat van. Meningen zijn net als achterwerken; iedereen heeft er een. Jij moet het verschil maken.

Dit is nog maar een fractie van de verpakkingen die ik gebruik. Sommige groente gooi ik na het betalen gewoon in mijn handtas zonder zakje. Kan prima, niet moeilijk over doen. Maar zuurdesembrood maak ik dan weer zelf. Voor mij werkt dat prima, dat is geheel afvalvrij.

Mobiele versie afsluiten