Milieuvriendelijk, Minimalisme

10 Producten die we niet meer kopen

Als je een minimalistische levensstijl hebt, zijn er producten die je niet meer koopt. Je hebt misschien producten die je jaren hebt gebruikt, maar waar je uiteindelijk niet zo’n behoefte meer aan hebt. Of waarop je juist hebt bezuinigd. Of waarvan je denkt: nou, dat kan milieuvriendelijker.

10 producten die we niet meer kopen

 1. Wasverzachter. We gebruiken natuurazijn. Dat is behalve reukloos ook nog eens hartstikke goed voor je wasmachine. En het is heel goedkoop. Soms krijgen we nog wel eens wasverzachter in een pakket, en dat gebruiken we dan ook. Maar dan kom je erachter hoe erg je gewend bent aan reukloze was. Wasverzachter bevat enorm veel parfum (waarom moeten mijn onderbroeken naar wilde rozen ruiken? Wie weet het?)!
 2. T-shirts die niet van biologisch katoen zijn. Ik heb al weinig shirts, maar als ik ze koop, zijn ze gemaakt van biologisch katoen. Bamboe shirts heb ik nog niet geprobeerd, maar deze wil ik ook proberen.
 3. Televisieabonnementen. Vorig jaar hebben we een jaar tv gehad, maar we werden gek van de reclame. Gelukkig was het wel gratis­čśĆ Tegenwoordig zijn we afhankelijk van de NPO-app, YouTube en de Chromecast. Dat werkt hartstikke goed!
 4. Brood. We bakken eigenlijk altijd ons eigen brood. We sponsoren de plaatselijke molen en onze broden zijn altijd heel lekker en vullend (wat vaak een probleem is met het brood van de supermarkt).
 5. Deodorant. Ok├ę, dit wordt waarschijnlijk heel smerig gevonden. Ik gebruik al jaren bakpoeder in plaats van reguliere deodorant. Het enige nadeel is: het is niet makkelijk te vervoeren. We hebben het in de badkamer opgelost met een kruidenstrooier, maar zo handig als een deoroller gaat het helaas niet worden. Gelukkig werkt bakpoeder zo ontzettend goed, dat ik dat ook niet nodig heb. Geen deodorant werkt zo goed als bakpoeder. Echt, probeer het. En als ik me net heb geschoren, gebruik ik het in combinatie met kokosvet.
 6. Nagellak. Ik ben zo ontzettend onhandig met nagellak. Als het er eindelijk een keer goed op zit, bladdert het eraf omdat ik zo onhandig ben. En het past gewoon niet bij me. Mijn handen zijn ook prachtig zonder nagellak.
 7. Dvd’s. Voor mij is het… 8 jaar geleden dat ik een dvd heb gekocht. Daarna had ik Netflix. Nu ik geen Netflix meer heb, leen ik zo af en toe een dvd.
 8. Agenda’s. Al jaren heb ik een digitale agenda. Dat werkt fantastisch! Ik kan ook zien wanneer mijn vrouw vrij heeft, zodat we toch met z’n twee├źn naar een afspraak kunnen gaan. Ik heb er afgelopen jaar een van de beruchte loterij gehad, maar die heb ik alleen gebruikt voor de kortingen (om 2 dozen milieuvriendelijk wc-papier te kopen, bijvoorbeeld).
 9. Tijdschriften. Toen ik begin twintig was, kocht ik ze vaak. Nu niet meer. Ik mis ze ook niet. Het scheelt ook enorm in het oud papier. En als ik in het tijdschriftenschap kijk, schrik ik me kapot. Waarom is dat in vredesnaam zo ontzettend duur geworden?!
 10. Koekjes. Ik bak ze wel zelf. Dat is plasticvrij en ze smaken beter!

Welke producten kopen jullie niet meer?

5 thoughts on “10 Producten die we niet meer kopen

 1. Ik gebruik een paar drupjes amandelolie als deo. Ruikt lekker en trekt snel in. Verder koop ik geen krant. Ik koop ook geen boeken. Ik ruil ze alleen of leen ze. Dvd’s koop ik ook niet en cd’s ook niet. We zijn best goed bezig ­čÖé

 2. Wegwerpmaandverband en -inlegkruisjes. In de loop der jaren heb ik een geweldige wasbare voorraad aangelegd in alle mogelijke maten, voldoende voor een menstruatieperiode.
  Wattenschijfjes gebruik ik ook niet meer sinds ik de wasbare variant heb aangeschaft.
  Wc papier kopen we minder omdat we na het plassen afvegen met een wasbaar doekje.

  Maandverband gaat in een emmertje met water en soda, en de inlegkruisjes, schijfjes en doekjes gaan na gebruik in een eigen wasnetje. Elke keer als ik een was draai, gooi ik de netjes erbij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.