Milieuvriendelijk

Plasticarm winkelen; de praktijk

Het liefst zou ik zo verpakkingsvrij en zo plasticarm (het liefst plasticvrij, maar dat lijkt onmogelijk) mogelijk winkelen. Na mijn vorige blog over verpakkingen is er het een en ander veranderd.

Plasticarm

Wat we hebben gemerkt, is dat goedkopere supermarkten vaker de neiging hebben om een verpakking om de groente te doen. En dat is niet erg, maar doe er dan geen plastic omheen. Van dat ongebleekte papier zou ik al prettiger vinden, want daar voed ik mijn huisdieren mee. Dat is voor mij geen afval, want dat recycle ik zelf. Maar helaas zijn de supermarkten die papieren zakjes gebruiken niet te vinden. De boerderijwinkel gebruikt ze wél, die staat ook hoog op mijn lijstje van plasticarme winkels. Maar erg goedkoop is het er niet, in arme tijden ga ik sneller naar de goedkope supermarkt. Die met die plastic verpakkingen? Ja, helaas wel.

Waarom moet er plastic om de spruitjes heen? Kan iemand mij dit uitleggen? Waarom kan er bij de aardappelen gewoon niet áltijd een juten zak omheen? Die hergebruik ik als ik bij oude stoelen het jute moet vervangen. Maar die plastic zakken… Daar kan ik niets mee (behalve als het een grotere zak is, dan wordt het een prullenzakje). Ik kan het plastic er natuurlijk in de winkel afhalen, maar dat lost niets op. Dan wordt het plastic ook weggegooid. Het gaat er om dat dat niet meer hoeft.

Zelf meenemen

Het was een drempel die ik moest overwinnen om mijn eigen verpakkingen mee te nemen voor losse groente, maar het was makkelijker dan ik dacht. De reacties waren ook over het algemeen positief. Dit zijn de winkels waar ik het al heb geprobeerd;

  • Bij Simon Levelt. Ze gaven al aan dat meer mensen hun eigen zakjes en bakjes meenamen. Toen ik Lady Grey en Lapsang Souchong nodig had, ben ik met een paar bakjes naar ze toe gegaan.
  • De Boerderijwinkel. Daar komen al zoveel hippies op af, dat het normaal is. We leveren onze eierdozen ook altijd daar in.
  • Lidl. Daar bleken ze ooit van die herbruikbare groentezakjes te hebben gehad, dus ze keken niet op van onze nettasjes.
  • Albert Heijn. Een keer hebben ze gezegd dat het eigenlijk wel heel handig was, verder geen rare blikken. Hier hadden ze bij het XL-filiaal laatst ook groentezakjes, wat ik een goede zaak vind. Stimuleer het maar.
  • Turkse winkel. Niemand anders gebruikt nettasjes, maar ze kennen ons daar. Het assortiment wisselt, waardoor er soms heel veel groente in plastic zit en soms bijna niets.

Gewoonte

Heel veel mensen vinden het moeilijk om de gewoonte erin gesleten te krijgen. De gewoonte om toch die nettasjes, bakjes en zakjes mee te nemen en schijt te hebben aan wat andere mensen doen, is gewoon moeilijk aan te leren bij mensen. Straks zeggen ze nog iets van je weckpot of je doorzichtige tasje! Mensen zijn veel te bang dat anderen iets vinden van hun initiatief. Tja, je moet toch ergens beginnen. Dan vinden mensen er maar wat van. Meningen zijn net als achterwerken; iedereen heeft er een. Jij moet het verschil maken.

plasticarm

Dit is nog maar een fractie van de verpakkingen die ik gebruik. Sommige groente gooi ik na het betalen gewoon in mijn handtas zonder zakje. Kan prima, niet moeilijk over doen. Maar zuurdesembrood maak ik dan weer zelf. Voor mij werkt dat prima, dat is geheel afvalvrij.

3 thoughts on “Plasticarm winkelen; de praktijk

  1. Complimenten! Jij bent goed bezig.
    Ja ja, mijn moeder werd 30 jaar geleden nog smadelijk uitgelachen om haar recycling (bij de groenteboer). Hadden meer mensen 30 jaar terug maar zoveel visie gehad, zaten we nu niet met zo’n vreselijke afvalberg, of in elk geval een heel stuk minder.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.