Milieuvriendelijk

Letten op verpakkingen, hoe makkelijk is dat?

Verpakkingen… je vindt ze overal. Plastic verpakkingen zijn de duivel. Groente die vroeger prima zonder verpakking verkocht kon worden, is nu amper te vinden zonder plastic. Maisplastic of niet… het is niet nodig.

Overal plastic

We scheiden al jaren ons afval, behalve het groenafval, omdat dat niet bij ons wordt opgehaald in de wijk (we zijn daar nog mee bezig om dat ook gescheiden te krijgen, maar dat project is nog in opbouw). Dit scheiden we:

 • Plastic
 • Papier
 • Glas
 • Frituurvet
 • Spaarlampen (soms vinden we er een in een tweedehands lamp)
 • Printercartridges
 • Batterijen (we proberen zoveel mogelijk heroplaadbare batterijen te gebruiken, maar soms is het niet te vermijden)
 • De rest. En dat is best weinig voor zo’n grote afvalbak!

Wat we merken is dat onze bak waar al het plastic in gaat zo ontzettend snel vol raakt, relatief twee keer zo snel als onze algemene afvalbak. Hoe komt dat?

Overal zit plastic omheen. Wat doet dat plastic bij de witlof? Waarom zit het ‘duurdere’ knäckebröd per 5 verpakt zodat het langer goed blijft ín een papieren met plastic verpakking (knäckebröd blijft enorm lang goed, wat is dit voor onzin)? Kunnen we er tegenwoordig wel omheen? We worden door de grotere supermarkten gedwongen om iets in een plastic verpakking te kopen, aaargh!

Vermijd die plastic verpakkingen!

Opletten op wat we kopen. Ja, makkelijk gezegd. In een doorsnee Albert Heijn is het al moeilijk, want dan zit er al plastic omheen. Ik wil het af kunnen wegen en mijn eigen tasje omheen doen, is dat nou zo moeilijk? Iedere aubergine zit verpakt. De lente-uitjes zitten met een elastiekje aan elkaar, dat vind ik al minder erg dan een plastic verpakking die je toch niet kunt recyclen.

De Turkse winkel wisselt, soms kun je er prima aan komen zetten met een boodschappennetje (lijkt mij ideaal, helaas bezit ik die nog niet), soms stikt het van de plastic verpakkingen. Lidl heb ik nog niet getest, maar zo vaak kom ik daar niet. De boerderijwinkel en de markt zijn de enige twee bestemmingen in de buurt die werken met goede oude zakjes die je op de composthoop kan gooien.

Simon Levelt heb ik ook nog niet geprobeerd, maar ik kom daar met plezier aanzetten met mijn oude theedoosje. Ik denk dat ze er niet raar van op gaan kijken, zeker niet als ik de reden opgeef.

Wat kun jij bijdragen?

Bak je eigen brood. Dan heb je sowieso geen verpakkingen. Of maak een broodzak als je dan toch liever brood bij de bakker koopt. Je hebt al minder verpakkingen als je dingen zelf maakt. Even een lijstje van dingen die je zelf kunt maken;

Dit is een tipje van de sluier, er is zo ontzettend veel meer wat je zelf kunt maken!

Een verpakkingsvrije winkel in de buurt opzoeken is een goed idee. Ook al is het maar om er even te kijken wat ze hebben en hoe het er aan toe gaat. Misschien raak je wel enorm geïnspireerd! Wij hebben er -voor zover we weten- geen meer in de buurt, maar we bezoeken boerderijwinkels en markten.

Let jij op de verpakkingen van je eten en de spullen die je koopt? En zo niet, waarom niet? En ben je van plan te minderen op verpakkingen?

Mocht je mee willen doen aan een petitie tegen de onnodige plastic verpakkingen in de supermarkt, klik dan hier!

5 thoughts on “Letten op verpakkingen, hoe makkelijk is dat?

 1. Ik probeer erop te letten om zo weinig mogelijk producten met verpakking te kopen maar het valt me op dat losse producten vaak duurder zijn of de voorverpakte bv losse bananen kosten hier meestal rond de 1.49 euro per kg terwijl de verpakte variant maar 0.99 euro per kg kost, idem voor de verpakte wortels 0.40 euro per kg , losse wortels 0.55 euro per kg. Wij hebben maar één inkomen en ik moet toegeven dat ik dan wel het verpakte product kies ondanks de plastieken verpakking…. De plastiekzakjes recykleer ik nadien in mijn keukenvuilbakje en eens vol gooi ik die in onze afvalcontainer voor het restafval.
  Lidl is sinds kort overgeschakeld op bio afbreekbare zakjes om losse groenten en fruit in te verpakken.

 2. Lidl heeft ook vaak losse groenten liggen. Ik heb wel eens 10 losse tomaten op de band gelegd 😉 voor de rest let ik er nu even niet zo op, met een baby is mijn tijd al enorm schaars en race ik ff snel naar de winkel…. #sorry (komt wel weer)
  Leuke website!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.