Site pictogram Mevrouw Tok

Zonder stofzuiger leven, hoe vies is dat?

bezem gebruiken

Wij wonen in een niet al te groot appartement. Een klein huis met één verdieping (als je de berging niet meetelt, want die zit op de begane grond), wat zo ontzettend veel voordelen heeft;

Over dat laatste wil ik het graag even hebben. Wij stofzuigen namelijk niet!

Ondingen

Ik heb ooit een stofzuiger gehad. In mijn oude huis had ik een oude Miele, maar ook twee verdiepingen. Hij was zwaar en ging op een gegeven moment stuk. Ik heb hem toen laten maken en reviseren. Het resultaat was verbluffend; hij maakte een stuk minder herrie en zoog beter. Het reviseren van een oude stofzuiger is iets wat ik eigenlijk iedereen kan aanraden die een oude stofzuiger heeft en bezems verafschuwt.

Maar op een gegeven moment verhuisde ik naar een huis waar al een stofzuiger was, die nóg meer herrie maakte en zwaar was. En vier zwenkwieltjes had die niet op elkaar in waren gesteld. Boem, daar lag hij weer om met nog meer herrie van agonie. Kon je hem weer helemaal openmaken omdat de zak scheef zat en het ding dus geen stofje op wilde nemen… Ik vond het een ellende.

Toen ging ik samenwonen met mijn vrouw. Ze had in een grijs verleden een stofzuiger gehad, maar deze was overleden. Voor een grote ruimte vond ze het handig, maar voor kleine ruimtes zijn stofzuigers ondingen. Ten eerste: waar láát je zo’n ding? We hebben er geen plaats voor. Uhm, in de badkamer? Handig joh, met dat water! Ten tweede vraagt zo’n apparaat weer extra onderhoud; de stofzuiger zelf moet ook ooit schoongemaakt worden. Je moet er als je geen zakloze stofzuiger hebt ook zakken voor kopen. Kost extra tijd die je beter kunt gebruiken.

Bezem gebruiken

Zelfs toen de kat nog leefde, had mijn vrouw ook alleen maar een bezem. Ze veegde gewoon iedere dag. Dat ging prima en het huis was schoon (we hebben laminaat, dus dat is makkelijk). Naast onze held bezem, waren er nog een dweil, een Swiffer (met Hema-doekjes), een veger en blik en een wegwerpplumeau aanwezig. En sinds het begin van de herfst hebben we een kleed bij de bank, dus gebruiken we een kledingroller tegen haren en een mattenklopper. En we luchten het huis. Dat alles bij elkaar is goed zat!

Het gaat ook veel sneller; voordat jij die stekker van de stofzuiger in het stopcontact hebt gestoken heb ik al het hele huis geveegd. Het stof dwarrelt ook minder. En onze bezem past gewoon in onze meterkast!

Ik krijg vaak de vraag: heb je dan geen last van astma? Vind je het niet vies zonder stofzuiger? Nee, allemaal nee. We houden het goed bij en ons huis is schoon. Onvoorstelbaar toch, als je het op de ouderwetse manier doet. Met mijn oude stofzuiger zou ik nu niet goed onder het bed kunnen komen, met de Swiffer wel (nee, ik heb geen aandelen).

Heb jij een stofzuiger of gebruik je een bezem? En waarom kies je daarvoor?

Mobiele versie afsluiten