Site pictogram Mevrouw Tok

Plannen in het Kabinet omtrent Wajong

wajong

Tamara van Ark (VVD) heeft grootse plannen om de Wajong in zijn huidige vorm te veranderen. Ik zeg niet dat de regels van nu voor iedere Wajonger ideaal zijn, maar zijn bezuinigingen op jonggehandicapte mensen nou echt nodig (mevrouw van Ark zelf noemt het liever geen bezuiniging, merkwaardig genoeg bevat het alle eigenschappen van een bezuiniging)? Wajongers kunnen niet meer dan het minimumloon verdienen, het maakt niet uit wat voor baan ze hebben of hoeveel ze werken. Het plafond is er toch wel.

Wat de Wajong mij heeft gebracht

Mensen die me al een tijdje volgen, weten dat ik een arbeidshandicap heb. Daarom heb ik al jaren een Wajong-uitkering. De Wajong heeft mij veel gebracht; ik heb er van op mezelf kunnen wonen, waardoor ik rust vond. Ondertussen werkte ik vrijwillig, maar daar kon ik helaas geen cursussen volgen om mezelf te ontwikkelen (was telkens geen budget voor). Later kreeg ik een andere begeleider. Door die begeleider ben ik bij mijn huidige baan gekomen. Dit is mijn eerste echte baan, na al die jaren onbetaald werk te hebben gedaan.

Ik heb echt wel gesolliciteerd op reguliere banen. In al die jaren heb ik welgeteld één gesprek gehad bij een bedrijf. Ze hadden me zelf benaderd, maar besloten dat ik geen professionele ervaring had en te duur was.

Verandering in de Wajong

Iedereen die een beetje het nieuws volgt weet dat de Wajong op de schop wordt genomen in 2020; van 11 verschillende regelingen gaan we naar 2 regelingen. Deze zijn om het overzicht te bewaren; een Wajongregeling voor duurzaam gehandicapten en een Wajongregeling voor niet duurzaam gehandicapten. Als je meer dan 80% arbeidsongeschikt bent verklaard, ben je duurzaam gehandicapt. Je krijgt dan ook een volledige uitkering, die maximaal 70% van het minimumloon is.

Verdienen Wajongers minder dan het minimumloon? Ja, tenzij je in de Bremanregeling of Maatmanregeling valt. Die ook verdwijnen. Een greep uit de bezuinigingen van de afgelopen jaren;

Wajongers zitten al dik onder het minimumloon. Hoe kunnen ze nog meer uitgeknepen worden? Nou, met de nieuwe regels verdienen Wajongers maximaal het minimumloon, de achtergrond van de Wajonger maakt hierin geen verschil. De opleiding en ervaring hebben geen effect op eventuele stijging van het loon.

Arbeidshandicap en ambitieus

Ik had eerlijk gezegd nog heel graag een hogere opleiding willen doen. Dat kan nog wel, maar voor het grote geld hoef ik het niet te doen. Ik hoor regelmatig dat ik moet zorgen dat ik die Wajong uitkom, als ik meer wil verdienen. Maar potverdorie, daar ben ik nog niet klaar voor! Ik heb mezelf afgelopen jaar opnieuw moeten uitvinden; ik ben er zelfs achtergekomen dat ik behoorlijk ambitieus ben. Dat had ik helemaal niet verwacht!

Mensen zeggen ook: ‘Je hebt een arbeidshandicap, natúúrlijk verdien je niet meer dan minimumloon.’ Vreemd genoeg zijn dit altijd mensen zonder arbeidshandicap. Wees blij dat je wat krijgt, ongeacht hoe hard je werkt en ondanks het feit dat je niet gekozen hebt voor je handicap. En dat je misschien wel meer zorgkosten en bureaucratische rompslomp hebt dan de gemiddelde werknemer, dat is dan maar jammer. Hoe kun je net zoveel genieten van een promotie als je collega? En als je een huis wilt kopen, hoe gaat dat dan?

Het enige wat prettig aan de nieuwe wetgeving is, is dat je gewoon kunt studeren naast je uitkering. Dat kon met Wajong 2015 niet meer (bedankt Jetta Klijnsma). De oude Wajong en de Wajong 2010 hadden deze regeling nog wel.

Ik ben net zoveel waard als een reguliere werknemer, geen goedkope arbeidskracht omdat ik toevallig pech heb gehad bij mijn geboorte.

Mobiele versie afsluiten