Algemeen, Mens & Leven, Minimalisme

Weinig geld? 10 irritante opmerkingen

Wij leven met z’n tweeën op een budget wat onder het minimumloon zit, maar we hebben geen recht op bijstand. Graag zouden we daar verandering in willen, maar dat is vaak lastiger dan gedacht. Veel activiteiten kunnen we onszelf helaas niet permitteren, hoe graag we het ook zouden willen. We kunnen nooit ergens blind over beslissen of even lekker met geld smijten. Ondanks het feit dat ik een minimalistische instelling heb, lijkt het me zálig om dat een keer te kunnen doen!

Mensen kennen je portemonnee

Nee, mensen kennen NIET je portemonnee. Maar ze doen vaak wel alsof! Dan krijg je de volgende opmerkingen;

 1. ‘Ja, maar hoe kom je dan aan die leuke kleding die je aanhebt?’ Kringloop, ruilwinkel, krijgertjes, kledingruils, superaanbiedingen… Je kunt het zo gek niet bedenken. Oh ja, en ik heb gewoon een collectie met tijdloze items die nog steeds mooi zijn. Ik ben er eerlijk over, want ik wil dat het bespreekbaar wordt. Je hoeft je niet te schamen dat je tweedehands kleding draagt. Ik draag mijn hele leven al tweedehands kleding. Mensen die alles nieuw kopen, staan vaak heel raar te kijken wat voor geweldige kleding je tweedehands kunt kopen, terwijl zíj degenen zijn die hun kleren inleveren😉
 2. ‘Hoe kan je dan gezond eten?’ We krijgen regelmatig dingen uit volkstuinen of uit andermans voorraad. We zijn heel creatief en we kunnen heel goed koken. Met goedkope groente maken wij de lekkerste gerechten. Gezond koken hoeft niet duur te zijn. We boffen ook enorm met ons netwerk. We eten geen vlees, dus dat scheelt een hoop. Vis kopen we alleen in de absolute uitverkoop.
 3. ‘Dan vraag je toch bijstand aan?’ Dat kun je niet altijd aanvragen. Mensen denken daar vaak heel makkelijk over. Je hebt vaak meer vermogen dan je denkt; je koophuis telt óók als vermogen!
 4. ‘Naar de voedselbank gaan is ook een mogelijkheid.’ Ja, dat zou kunnen. Maar daar kom je niet altijd voor in aanmerking. Sommige steden hebben ook een particulier initiatief lopen, waardoor je een lootje kan trekken voor een doos groente of zo. Maar dat laatste hebben we hier niet.
 5. ‘Je hoeft niet te leven als een asceet. Je mag ook iets leuks voor jezelf kopen.’ Ik eet en doe niet aan seksuele onthouding. Oh ja, de rekeningen worden ook betaald.
 6. ‘Dan verkoop je je auto toch?’ Nee. Dit is een van de weinige luxe die we hebben en hij geeft ons vrijheid. Hierdoor komen we bij vrienden die op het platteland wonen en kunnen we goedkoop op vakantie. De auto zelf is relatief goedkoop.
 7. ‘Dan zet je de verwarming toch lager?’ We zijn al het minimale aan stookkosten kwijt. Met een huis wat we op budget hebben geïsoleerd, vinden we dat nog best knap. Ons gasverbruik is dit jaar gehalveerd, omdat de een naar haar vrijwilligerswerk of college is, de ander gaat naar haar werk. Nooit hebben we koude voeten, want daarvoor hebben we ooit prachtige wollen sloffen voor gekocht bij de meubelzweed. En dan daalt de gasprijs ook nog eens dankzij het Corona-virus!
 8. ‘Zullen we bij [veel te hip tentje] lunchen? Dat kost maar 20 euro per persoon. Spotgoedkoop dus!’ Jammer genoeg zijn dit altijd de mensen die je al een aantal keer hebt verteld dat je het ècht niet kan missen. Dat je toch écht je doordeweekse maaltijden moet kunnen betalen. Ik voelde alsof er niet naar me was geluisterd.
 9. ‘Kun je niet besparen op ziektekosten?’ Nee. Chronisch ziek zijn is een dure hobby. En wij hebben toevallig de jackpot: allebei zijn we chronisch ziek.
 10. ‘Je moet gewoon minder uitgeven.’ Heb jij wel eens gezien wat er op de rekening staat als ik al mijn rekeningen heb betaald? Nee hè?

We hebben geen zware portemonnee, maar we zijn beslist niet zielig. We zouden alleen willen dat mensen vaker na zouden denken voordat ze iets zeggen. Als je al een tijdje krap bij kas zit, heb je de meeste dingen al geprobeerd.

11 thoughts on “Weinig geld? 10 irritante opmerkingen

 1. Veel herkenning. Wij zijn ook niet zielig en leven onder bijstand niveau. Ook deels afbetaald eigen huis, waardoor nu (aflossingsvrij gemaakt) lage lasten. Er zijn weinig mensen die het zien. Enerzijds fijn, anderzijds worden we soms als vrekken beschouwd. Wij zetten idd alles opzij om ook iets over te houden voor onze hobby. Dat wordt dan niet begrepen. Dan kunnen we toch ook wel meebetalen aan een groot kado voor … Moet altijd lachten als er in het kader van bezuinigen in blogland wel een hele maand lang een ‘no outdoor eating challenge’ wordt gehouden. Moeilijk, moeilijk, moeilijk zeg. k Ben al blij als ik elke dag een normale indoor eating heb. :))

  1. Oooh ja, die no outdoor eating challenge zag ik ook voorbij komen! Ik moest stiekem wel even lachen… Daar is geen kunst aan voor mij (behalve als ik bij mijn ouders of schoonouders ga eten, geen idee of dat telt)!

 2. Ik kom hier voor het eerst en probeer een beetje rond te neuzen. Ik kan me voorstellen dat zulke vragen – zeker van mensen die dit van je zouden moeten weten – echt bloedirritant zijn.
  Mag ik zo brutaal zijn om te vragen waarom jullie samen weinig geld verdienen? Een beroep wat lager ingeschaald is, of laag FTE ivm chronische ziekte? Lukt het niet om iets beters te vinden, of is dat sowieso geen optie ivm jouw/jullie gezondheid?

  Complimenten dat jullie er samen zo in staan. Ik kan me goed voorstellen dat het af en toe heel lastig is, ook al ben je creatief en met weinig tevreden. Geld maakt misschien niet gelukkig, maar het is toch heel fijn als het geen zorgen geeft en wat extra vrijheid.

  1. Sterker nog; vanmorgen kreeg ik een of andere tip van een kennis, voor een supplement voor een betere weerstand in verband met het Coronavirus. Was enorm duur. Toen heb ik maar gezegd dat we daar met z’n tweeën(!) een week van eten. Daar ging ze niet op in.

   Ik wil er eigenlijk niet zoveel over kwijt, maar ik heb gewoon niet zoveel FTE vanwege mijn gezondheid.

 3. Mijn zus zit net op bijstandniveau, heeft wel een auto o,a. omdat i haar dorp geen OV is, maar door een operatie aan schouder kon ze paar weken niet rijden. Een vriendin was jarig en daar kon ze niet naartoe, Vriendin zei toen dan neem je toch een Uber dat is goedkoper dan taxi. Of: To goo to go, dat is echt wat voor jou dan heb je alles goedkooop. Ze vergeten dan wel dat je dan heel creatief moet zijn en toch wel wat anders basisprodukten in huis om er wat van te maken.

  1. Lekker makkelijk van die vriendin dan. Ik hoop dat die vriendin dan toch van plan was om de Uber te betalen? En Too good to go is inderdaad ideaal… als je erg thuis bent in de keuken. En niet alleen bent, want sommige boxen zijn toch enorm.

 4. Ooo, wat moet dat frustrerend zijn! Ik vind dat jullie het waanzinnig knap doen. Daar heb ik echt respect voor.

  Veel mensen zijn ook echt niet in staat om uit hun eigen referentiekader te stappen. Zo kan ik me nog wel eens herinneren dat iemand tegen een vrouw wiens relatie eindigde en waarvan de man de auto kreeg zei dat ze er dan toch gewoon eentje kon leasen? Voor slechts 300 euro per maand was ze dan helemaal klaar! Echt, wat voor bord heb je dan voor je kop…

  1. Mensen komen vaak met een praktische oplossing (waar jij ongetwijfeld al aan hebt gedacht) om van hun schuldgevoel af te komen. En snappen vaak echt niet hoe financiën werken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.