Site pictogram Mevrouw Tok

Biseksueel; in en uit de kast

biseksueel

Je draagt jaren een groot geheim met je mee. En men weet dat er iets is, maar kan er gewoon de vinger niet op leggen. Je leest erover, zowel succesverhalen over coming-outs als hartverscheurende ingezonden brieven. Als je jong bent, voelt het soms makkelijker om in die verdraaide kast te blijven dan er gewoon uit te komen.

Kast

Ik heb de kast van binnen gezien. Door en door ken ik hem; hij is zowel een vriend als een vijand. Het steekt, dat het slowen in groep 7 niet met meisjes ‘mag’. Want dat staat raar; op die leeftijd dans je maar gewoon met jongens, net als alle andere meisjes. Daar ben je geïnteresseerd in, net als alle andere meisjes die de Tina lezen (stiekem vond ik de poster van Anouk een stuk appetijtelijker ogen dan die van Westlife, als ik nu terugkijk). Maar op die leeftijd ga je gewoon met de stroom mee, zeker als je al niet zo populair bent.

Op de middelbare school kwam ik uit de kast bij mijn ouders, omdat ik verliefd was geworden op een meisje. Het voelde alsof een molensteen in duizend stukjes brak. Een bevrijding. En mijn vader reageerde echt briljant: ‘Maar vrouwen zijn toch ook mooi?’

Je voelt je weer 16

Het is niet dat ik totaal geen interesse in jongens had. Dat moest groeien. Ik heb een paar vriendjes gehad, al word ik wel sneller hoteldebotel verliefd op vrouwen. Dat uit zich in geen hap door mijn keel kunnen krijgen, vlinders, jonge-meisjes-gegiechel en voortdurend geflirt. Ik wist niet wat me overkwam toen ik verliefd werd op mijn vrouw, ik voelde me alsof ik 16 was.

Biseksueel; moet je kiezen?

De sekse hoef je niet te kiezen. Soms word je verliefd op een masculien persoon en soms op een feminien persoon.

Kijk, ik ben getrouwd met een vrouw. Maar dat maakt mij niet per definitie lesbisch; ik zit in een lesbische relatie. Ik ken een hoop biseksuele mensen en ze zitten stuk voor stuk in een heterorelatie. Biseksualiteit is daardoor een stuk minder zichtbaar.

ComingOutday

11 oktober is het ComingOutday. Je hóéft je coming-out niet voor deze dag te bewaren, uit de kast komen mag altijd. Het is een dag om je bewust te maken van het feit dat er nog steeds mensen zijn die het lastig vinden om uit de kast te komen. Dat is zonde!

Ben jij ooit uit de kast gekomen? En hoe reageerde jouw omgeving?

Mobiele versie afsluiten