Site pictogram Mevrouw Tok

Budget Bruiloft #1 12-9 maanden voor de bruiloft

Een nieuwe serie over… trouwen op een klein budget! Ben je van plan te gaan trouwen op een klein budget? Dan is het de moeite waard om deze serie te volgen. Ik ga een beetje voortborduren op een boekje wat ik ooit van een vriendin heb geleend; ‘Survivalgids voor de gelukkige bruid’. Aangezien er nog niemand van plan is om te gaan trouwen in de vriendengroep, kan ik het boekje voorlopig niet doorgeven aan de volgende bruid(egom).

Praktische redenen

Allereerst: waaróm wil je gaan trouwen? Is het puur omdat je praktische zaken goed geregeld wilt hebben? Of voor een dag in de aandacht te staan? Is je antwoord op de laatste vraag ‘ja’, dan kun je jezelf afvragen of je het al die stress en die tijd waard vindt. Als je bij elkaar bent en dat wil je vieren, kun je dat ook op andere manieren doen.

En wil je op de gratis maandag trouwen? Of toch met familie en vrienden erbij? Ik heb gekozen voor een trouwerij op een kleine locatie van de gemeente. Geen gemeentehuis, maar sommige gemeentes bieden goedkope locaties aan. De gratis maandag was toch niet iets voor ons (oh ja, dan heb ik het niet eens gehad over de wachtlijst die je bij een aantal gemeentes hebt). We zagen het al voor ons, in een tuinbroek naar dat saaie gemeentekantoor. Nou nee… we wilden liever ergens trouwen wat bij ons paste. Ergens met veel groen en waar je een beetje leuke foto’s kon maken.

Een jaar van tevoren

Je komt een heleboel dingen tegen waar je over na moet denken. En dat is niet makkelijk. Het schijnt dat het gemiddelde stel meer dan 10 maanden ervoor neemt om alles te plannen. Wij hebben het in minder dan een halfjaar gedaan. Lijkt op gekkenwerk, is in ons geval niet zo. Wij hadden geen enorm groot programma; alleen maar trouwen en dan gezellig met z’n allen eten.

Hier zijn een aantal punten waar je op kan letten:

Wat misschien op zal vallen, is dat wij geen gebruik van huwelijksplanners hebben gemaakt (kost 10-20% van je budget). Dat hebben we allemaal zelf gedaan. Wij hebben alles zelf geregeld en dat vonden we prima. We wisten wat er geregeld moest worden en wanneer het geregeld moest zijn. Oh, gratis tip: verkijk je niet op hoeveel je moet regelen voor een kleinschalige bruiloft. Het handigste is om het onderdeel voor onderdeel te regelen en de taken goed te verdelen. Als je al een tijd samen bent, ken je elkaars kwaliteiten (hopelijk 😉 ). Daar kun je op inspelen. Uit ervaring weet ik dat dat prima werkt!

Mobiele versie afsluiten