Trouwen

Budget Bruiloft #4 3-1 maand(en) Adem in, adem uit

Deze serie ‘Budget Bruiloft’ is misschien niet zo goed bekeken… en dat begrijp ik. Maar ik ga niet voor de statistieken, maar voor het schrijfplezier en het doorgeven van adviezen voor een budget bruiloft. Niet iedereen heeft behoefte aan een bruiloft en het gedoe er omheen, maar ik wil ook degenen bereiken die dat wél willen.

En, hoe staat het met de planning?

Het wordt nu spannend. Loop je goed op schema? Of worden de zenuwen je af en toe teveel? Ik kan wel zeggen: nergens voor nodig, maar ik ben zelf ook een stresskip. En het enige wat je op de dag zelf moet doen is ‘ja’ zeggen, maar dat is natuurlijk niet wat je wilt horen 😉

 • Koop trouwringen. Dit is natuurlijk niet verplicht. Het wordt wel gevraagd in de papieren die je voor de gemeente moet invullen (bij ons was dit zo). Maar als je liever een kettinkje draagt dan een ring, is dat ook prima (vrienden van ons hebben dit gedaan). Het hoeft niet duur te zijn, een stoere stalen ring kan hartstikke mooi zijn! En als je Lucardi’s assortiment (om maar een dwarsstraat te noemen) maar niets vindt, kun je ook naar een alternatief kijken. Wij hebben zelf getwijfeld om überhaupt ringen te wisselen, want we konden niets leuks vinden. De ringen die in de familie waren, pasten niet bij ons. Wij kwamen op Keltfest een kraam tegen waar ze ringen in een Keltische stijl hadden. De ringen waren goed betaalbaar en er is van alles mogelijk qua materialen en variaties. Benieuwd? Kijk eens hier (het goud is echt heel overdreven geel op de site, voor de Amerikaanse markt. In het echt is het mooier). Wij hebben er prachtige zilveren ringen vandaan, nog steeds zijn we er erg blij mee!
 • Kies het menu, de bruidstaart en de bloemen. Wij hadden al ons menu uitgekozen. Een paar soepen met groente uit het seizoen (dat is handig met een volkstuin), een hoofdgerecht met vis van de barbecue, bijgerechten, toetjes aan de lopende band… Ik geloof dat er heel wat knopen aangezet moesten worden na die dag 😉
  Ook voor glutenvrije, lactosevrije en vleesvrije diëten hadden wij heel veel lekkers. We vonden het belangrijk dat iedereen mee kon eten. Houd rekening met diëten (ik heb genoeg tips hiervoor, het is niet moeilijk om rekening te houden met diëten), dat maakt het ook gezelliger. Als mensen na je bruiloft naar de snackbar moeten, is het niet genoeg geweest (wat, wil je lezen over dit soort perikelen? Hier heb ik een vermakelijk Viva-topic).
  De bruidstaart en de bloemen zijn uiteindelijk goed gekomen (zie deel 3), maar dat is niet hoe het normaal moet gaan.
 • Maak een tijdsplanning voor je bruiloft en stuur deze door naar eventuele leveranciers. Wanneer is de ceremonie? En hoe laat wordt er een foto gemaakt? En hoe laat moet je op de feestlocatie zijn? Zorg in ieder geval dat er niet teveel gaten ontstaan qua tijden.
 • Spreek de eerste passessie voor de bruiloft af. Dat betekende voor ons een hoop gegiechel in de pashokjes, want wij wilden het niet te gek maken qua kosten. Zorg uiteindelijk dat de trouwkleding af is en dat de eventuele accessoires compleet zijn.
 • Koop attenties voor het bruidspersoneel. Dit hebben wij nog steeds niet gedaan. Maar het hoeft niet duur te zijn. Maak het persoonlijk!
 • Verstuur de trouwkaarten. Kan ook per e-mail, als je écht al die postzegels wil sparen.
 • Bespreek met de fotograaf wat voor soort foto’s je wilt. Maak een lijst van belangrijke mensen en momenten die je vast wilt leggen. Dit was bij ons heel makkelijk; we spraken gewoon bij een Ierse kroeg af en we hebben de hele avond gezellig zitten ouwehoeren.
 • Neem de muziek door met de band of de dj. De afspeellijst hebben we zelf samengesteld, we hadden hoogstens een gast die het licht en het geluid in de gaten hield.
 • Ga in ondertrouw. Vroeger was dit heel normaal, nu verschilt dit per gemeente. Bij onze gemeente ging je al in ondertrouw als je een datum had waarop je ging trouwen.

budget bruiloft

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.