Milieuvriendelijk

Wasbaar maandverband, een zoektochtšŸ©ø

Menstrueren. Ik ken niemand wiens hobby het is. Het hoort er bij, de een heeft er meer last van dan de ander. Mijn cyclus na de bevalling hervatte zich vrij laat, maar dat vond ik geen probleem. Toch stond het afrekenen van een doos tampons en maandverband voor de nacht me enorm tegen. Veel plastic en afval, dat zou wel eens minder mogen. Voor ons kind gebruiken wij ook voor het grootste gedeelte wasbare luiers, dan vind ik ook dat ik zelf het goede voorbeeld mag geven!

Menstruatiecups

Ik heb ooit de Divacup gehad, echt jaren terug. Het was erg praktisch voor de sauna, maar je moet er echt mee oefenen om hem in te brengen. Ik vond het erg veel gedoe, maar als hij eenmaal goed zat, merkte je niet eens dat je ‘m droeg. Het was een van de eerste menstruatiecups die er waren, nu struikel je over de diversiteit aan cups. De een is er laaiend enthousiast over, de ander vindt het niets. Het voordeel is wel dat je je lichaam goed leert kennen. Na mijn bevalling wilde ik de Divacup ook niet meer vervangen voor een ander exemplaar, het was wel goed zo. Geen menstruatiecups meer voor mij. Teveel gedoe.

Wat nu?

Ik had op Instagram al microinfluencers voorbij zien komen met menstruatieondergoed, maar die investering was me te groot. 3 onderbroeken voor zowat ā‚¬45,- (mocht je het willen proberen, dit is de link. volledig ongesponsord, geen aandelen). Tegenwoordig heeft Hema ook menstruatieondergoed, en ze gooien het regelmatig in de aanbieding (geen aandelen, ik hou gewoon van Hema). Heb ik overigens nog niet geprobeerd, ik moet altijd eerst 3 jaar nadenken tot ik een beslissing neem om zoiets te kopen.

Ik besloot toch eerst te kijken naar wasbaar maandverband. Mijn oma zou trots op me zijn. Wees voorbereid: je komt in een wereld aan mogelijkheden terecht. Kleuren, maten, maximaal budget, materiaal, hoeveelheid… Ik besloot een afweging te maken tussen budget en hoeveelheid. Dat lukte.

Budgetpakket

Op een gegeven moment vond ik een pakket van 12 maandverbandjes (4 maten en een meeneemzakje) voor ā‚¬27,95. Goed te betalen, en dan kon ik meteen mijn bon van de webwinkel met de blauwe mascotte inwisselen. Ik heb geluk gehad, want nu hebben ze dat pakket niet meer. Het zat fijn, geen geplak, geen geschuur en geurvrij. En wat ook heel belangrijk is: ik ben niet doorgelekt. Het wasproces was ook niet al te ingewikkeld; koud laten weken in een emmer, af en toe het water verversen en wassen op 60 graden. Ook zo droog, weer klaar voor de volgende bloeding!šŸ©ø

Een nieuwe cyclus

Na Ć©Ć©n cyclus merkte ik dat ik te weinig maandverband had. Ik had nog tampons op voorraad, dus ik hoefde niets bij te kopen. In de aanloop naar mijn huidige cyclus, wilde ik ook die set van Bamboozy proberen. Ik kreeg zelfs een gratis E-book toegestuurd over… wasbaar maandverband. Wat een service!

Wat opviel, is dat die van Bamboozy wel enorme lappen waren (maatje kraamverband, voor de beeldvorming), vooral in vergelijking met de merkloze die ik al had. Ideaal voor een heftigere menstruatie. MƔƔr… ze zitten heerlijk, zijn zacht, je voelt ze niet. Die van Bamboozy zijn nĆ©t iets zachter dan de merkloze, maar veel scheelt het niet. Bij zowel de merkloze als die van Bamboozy had ik geen last van knoopjes. Ook niet op de fiets (nog niet uitgeprobeerd op de racefiets, ik denk dat menstruatieondergoed dan fijner is). Ook niet op onze houten eettafelstoelen. Ze zijn wel iets minder snel droog na het wassen, maar met dit lekkere weer gaat dat drogen toch al snel.

Podcasts over menstruatie

Ik ben een groot fan van podcasts en over dit onderwerp zijn er een stel heel fijne podcasts verschenen die ik jullie niet kan onthouden. De Menstruatiemeisjes Honorata en Lieke hebben ook een eigen podcast.

3 thoughts on “Wasbaar maandverband, een zoektochtšŸ©ø

  1. De overgang heb ik al heel wat jaren achter me maar sinds een jaartje een klein incontinentieprobleem ervoor teruggekregen , Ik heb ook een proefsetje gekocht in 3 maten, beziel goed, de 2 grootste heb ik iets kleiner gemaakt zelfs. Het is slechts af en toe een druppeltje bij hoesten en soms bij opstaan.
    En ik had nog 3 flanellen omslagdoeken liggen die ik als baby heb omgehad, daarna mijn zus en mijn dochter en nog steeds in goede staat. Daarvan heb ik zelf lapjes gemaakt, drukkertje kwam nog uit de naaidoos van mijn overleden moeder. Voelt goed dit zo te gebruiken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.