Algemeen

30 boeken in een jaar, op naar 2021!

Vorig jaar, zo rond mijn verjaardag, besloot ik meer te gaan lezen. Mijn streven was 40 boeken. Ik heb het bijgehouden in een schrift. Ik vond ook dat ik veel te weinig las en te weinig naar de bibliotheek ging. Daar ben ik nu ook vaker te vinden. En ik neem vaak meer mee dan de boeken op mijn lijstje!

30 boeken, is dat wel genoeg?

Ik bekeek mijn lijst van de week en ik dacht: 30? Dat scheelt wel 10 boeken met het doel, maar 30 is ook een prachtig getal. Dat betekent dat ik er gemiddeld iets meer dan 12 dagen per boek over doe! Dat lijkt erg veel, maar dit is vooral omdat ik niet elke dag lees en soms maar een kwartiertje in de avond. Even voor het slapengaan, zodat mijn hoofd weer een keer leeg raakt. Af en toe sla ik ook een avondje over, want als ik te moe ben, weet ik niet meer waar het over gaat.

Ik heb meerdere doelen bereikt;

 • vaker naar de bieb geweest (ondanks de lockdown)
 • meer boeken die al in de kast stonden gelezen
 • selectiever geweest in wat ik koop (in andere woorden: bijna niets)

Ik ga nog steeds met een lijst naar de bibliotheek. Een jaar geleden deed ik dat niet, waardoor ik met acht boeken thuiskwam waarvan ik er twee gelezen had. Nee, nu ga ik met een doel en lees ik alles wat ik leen. Dat is ook nog eens coronaproof en ik werk dan mijn leeslijstje af. Soms spreekt een boek me ook gewoon niet aan. Als het een gevecht wordt om door te lezen, leg ik het weg en tel ik het niet meer mee. Soms lees ik er twee.

Leuke feitjes over mijn 30 boeken

Ik heb gewoon 10 leuke feitjes opgesteld over mijn lijstje.

 1. Het overgrote deel van de boeken die ik heb gelezen komt van Nederlandse auteurs af. De boeken waar ik het meest van het taalgebruik heb genoten zijn stuk voor stuk Vlaams. En van Griet op de Beeck. Ik heb nog niet haar hele oeuvre gelezen, maar ik ben al goed op weg. Vijf boeken zijn van Griet op de Beeck, één van Lize Spit.
 2. Ik heb twee boeken van Margaret Atwood gelezen. De serie die ervan is gemaakt heb ik helaas nog niet gezien, omdat ik geen Videoland/Hulu heb.
 3. Vijf boeken waren boekenweekgeschenken of heb ik gratis gekregen bij een andere themaweek.
 4. Veel boeken gaan over een moord, maar er is maar één vrouwelijke moordenaar in al die boeken, namelijk Mevrouw Breek, van Kim Heijdenrijk.
 5. Ik heb een managementboek gelezen. Had ik nog nooit gedaan.
 6. Een van de boeken was een grafische roman. Ik vind het soms heerlijk om af te wisselen.
 7. Een van de boeken heeft een literaire prijs gewonnen, de International Booker Prize 2020. We hebben het hier natuurlijk over ‘De avond is ongemak‘ van Marieke Lucas Rijneveld.
 8. Twee boeken zijn van auteurs die een podcast hebben. Wel over twee totaal verschillende onderwerpen, namelijk feminisme en de Nederlandse taal.
 9. Populaire wetenschap is een van mijn minst favoriete genres.
 10. Twee boeken gaan over de Tweede Wereldoorlog.

In 2021 probeer ik nog meer te lezen. Er zijn weer een paar mooie boeken uitgekomen en ik sta te popelen om ze te lezen!

1 thought on “30 boeken in een jaar, op naar 2021!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.