Algemeen

Een nieuwe hobby; stadspaleontologie!

Al jaren volg ik blogs. Sommige fotoblogs volg ik net zo lang als ik al een account op WordPress heb. Ondertussen ben ik 4 blogs verder, maar Mevrouw Tok is een blijvertje­čśë Dankzij sommige blogs ben ik ge├»nspireerd geraakt. Deze blogpost inspireerde me om het boek ‘Kijk waar je loopt!’ van Jelle Reumer te kopen en me te verdiepen in stadspaleontologie (3 keer woordwaarde).

Stadspaleontologie?

Fossielen dus, maar overal te vinden. In vloeren, vensterbanken, drempels, kerkjes… Als je goed kijkt, kun je ├│veral fossielen vinden. Je neemt ze niet naar huis (ok├ę, op sommige Deense stenen na), maar je fotografeert ze. Soms leg je er een muntje bij om de grootte aan te duiden.

In mijn eigen huis kwam ik de eerste fossielen tegen (ik woon hier 2 jaar, het is me nooit opgevallen dat er in de keuken hele andere drempels zitten dan de slaapkamer). Onze keukendrempel en WC-drempel bevatten een paar mooie fossielen. De meest duidelijke is toch dit Zaphrentis-koraaltje in de keukendrempel.

stadspaleontologie

Dat was de eerste. We zijn alweer een maand geleden naar Denemarken geweest. Met onze Volvo! De eerste nacht brachten we door in een AirBnB in noord-Duitsland. Daar ontdekte ik in de vensterbank prachtige bekersponzen.

stadspaleontologie

Deze kun je overigens ook in de vloer in Hoog Catharijne vinden, maar het is nog leuker als je deze in een onverwachte hoek (of in dit geval: vensterbank) vindt!

Zodra we een paar dagen in Denemarken waren, gingen we naar Sp├Şttrup. Daar was een middeleeuws slot, waar we gingen kijken. In het ontmoetingscentrum was de vloer bezaaid met meerdere van deze reusachtige Orthoceras. Ik heb er maar geen muntje naast gelegd, want dat vond ik minder mooi voor de foto.

stadspaleontologie

Op de laatste dag in Denemarken gingen we naar Ribe. Ribe is en prachtige oude stad, sprookjesachtig ook. Alsof je een boek van Hans Christian Andersen induikt! Daar staat ook een prachtige kathedraal. Mijn vrouw kan daar prachtig over vertellen. Ondertussen ontdekte ik dat de vloer miljoenen jaren geschiedenis aan zeewezens bevatte.

De laatste is waarschijnlijk een Nerinea, maar ik weet het niet zeker.

Er is een wereld voor me opengegaan. Ik kijk nu heel anders naar gebouwen, vloeren en drempels.

1 thought on “Een nieuwe hobby; stadspaleontologie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.