Algemeen

Boekenweek: 10 boeken die het dubbel en dwars waard zijn!

Het is weer boekenweek. Boeken zijn fantastisch. Zoals veel lezers van ons weten, is onze boekenkast een erg volle kast. We lezen graag, maar we delen ook nog onze eigen boeken. Aangezien de helft van onze boeken in het Engels is, is het niet heel erg eenvoudig om een lijst in het Nederlands te creëren. ‘De moeder de vrouw’ is het thema van deze boekenweek. De vrouw staat centraal! Deze vrouwen hoeven overigens niet altijd beschreven te worden door vrouwen; er zijn ook een hoop mannelijke schrijvers die ze op een ontroerende manier kunnen beschrijven.

De moeder de vrouw; een top 10

Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik teveel favoriete boeken heb en ik het ook heel lastig vind om één favoriet aan te wijzen. Ook is mijn top 10 willekeurig. Eerst heb ik een link naar het fysieke boek, daarna naar het Ebook. Ik prefereer zelf fysieke boeken, maar in het kader van minimalisme is een Ebook fijner.

  1. Caitlin Moran- Bouwpakket van een meisje (Ebook). Toen mijn bibliotheek dit boek net had, heb ik het in één ruk uitgelezen. Het is geestig en extravagant. Als ik dit boek lees, moet ik sterk denken aan het citaat van Simone de Beauvoir in ‘De tweede sekse’… ‘Je bent niet als vrouw geboren, je wordt er één’.
  2. Patricia Highsmith- Carol (Ebook). Dit boek heb ik ooit tweedehands bij de bibliotheek gekocht. Ik zat net in een lesbische relatie en ik had zin in een lekker lesbisch boek om bij weg te dromen. Ook als je niet op vrouwen valt is dit een heerlijk boek om bij weg te dromen. Er is ook een film van die jaarlijks op de NPO komt, maar ik vergeet hem telkens op te nemen.
  3. Arthur Japin- Maar buiten is het feest (Ebook). Toen ik net bij de bibliotheek werkte, ontdekte ik dit ontroerende oeuvre. Het gaat over misbruik, roem, veiligheid en de kracht van een vrouw. Ik vond het een heel mooi boek.
  4. Margaret Atwood- Het verhaal van de dienstmaagd. Er bestaat hier helaas nog geen Ebook van, wat ik merkwaardig vind. Wel een serie die ik nog niet heb gezien. Volgens mij komt het van origine uit de jaren ’80, maar was het toen niet vertaald en populair. Het is een dystopisch verhaal, een aanrader!
  5. Yvonne Keuls- Mevrouw mijn moeder (Ebook). Dit is een grappig boek over de moeder van Yvonne Keuls. Luchtig geschreven, over een geweldige en extravagante vrouw.
  6. Simone van der Vlugt- De reünie (Ebook). Een thriller over vriendschap, wraak en pesten.
  7. Graeme Simsion- Het Rosie project (Ebook). Een geestig boek over het syndroom van Asperger en een mooie intelligente vrouw, die op zoek is naar haar vader. Er zijn inmiddels ook twee vervolgen uit!
  8. Jennifer Worth- Haal de vroedvrouw! (Ebook). Jennifer Worth gaat aan de slag bij de nonnen in Nonnatus House in een arme havenbuurt in Londen. Er zijn meerdere boeken en enkele seizoenen van de bijbehorende serie uit. Heerlijk boek.
  9. Tracy Chevalier- Meisje met de parel (Ebook). We kennen allemaal het bekende schilderij van Johannes Vermeer. Deze roman is gebaseerd op het leven van Griet, het meisje met de parel.
  10. Donna Woolfolk Cross- Paus Johanna. Hier schijnt een film van te zijn (maar geen Ebook), maar die heb ik nog nooit gezien. Het is een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Johanna is een intelligente vrouw die leeft in de tijd dat het onmogelijk was om ook te mogen studeren. Het is een dikke pil, maar het is het waard om dit boek te lezen. Je leest het boek in één adem uit.

Deze boekenweek krijg je er het boek ‘Jas van belofte’ van Jan Siebelink bij.

1 thought on “Boekenweek: 10 boeken die het dubbel en dwars waard zijn!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.