Algemeen

10 ergernissen van fietsers

Fietsen is gezond. En ook noodzakelijk als je (nog) geen rijbewijs hebt. Die gezonde buitenlucht, fluitende vogeltjes… Klinkt bijna ideaal, toch? Ik ken genoeg mensen die een fiets hebben voor als hun auto naar de garage is. Maar het liefst laten ze zich door hun partner brengen. Ik ook stiekem. Maar ja, dat is niet altijd mogelijk. Hier, 10 ergernissen van fietsers, geschreven nadat ik druipnat thuis was gekomen…

10 ergernissen van fietsers

 1. Altijd als je ergens moet zijn, is dat net in het tijdvak waarin het gaat regenen. Of sneeuwen. Ideaal om een nat pak te krijgen. En een weerstand waar je u tegen zegt.
 2. In de stad vinden veel voetgangers het nodig om tóch nog even op het laatste moment over te steken. Het gevolg daarvan is dat jij mooi in de ankers moet en een scheldpartij krijgt als je niet uit kan wijken (ik heb één keer excuses gekregen, omdat ze wist dat ze fout zat). Je schrikt je kapot!
 3. Automobilisten die niet laten weten wat ze gaan doen. Dit is overigens ook heel irritant voor mede-automobilisten. Ik zie het niet aankomen als jij opeens afslaat zonder snelheid te minderen of richting aan te geven!
 4. Automobilisten die het leuk vinden om hard door de plassen te gaan rijden als er iemand naast ze fietst. Ik ken meerdere mensen die het doen (zij fietsen nooit), maar ik vind het een rotstreek. Op weg naar de middelbare school gebeurde het regelmatig, waardoor ik kleddernat op school kwam. En met een regenpak ben je goed bewapend tegen dit soort rottigheid, het wordt pas vervelend als het niet meer regent en de plassen er nog liggen… En in Engeland krijg je hier gewoon een boete voor.
 5. Als je een afspraak hebt van 5 minuten, maar waarvoor je 10 kilometer (of meer) moet fietsen. Je kan niet eens op adem komen!
 6. Bestuurders die haaientanden niet begrijpen. Iedereen maakt wel eens een foutje, maar hallo, ik had voorrang!
 7. Als je licht het opeens niet meer doet. Meestal heb ik een reservelampje mee, maar ook niet altijd. Ik heb ooit net voor mijn dertigste verjaardag om batterijen moeten bedelen bij mijn ouders. Laatst gebeurde het gelukkig ook een keer bij mijn vrouw, die ouder is dan ik. Maar ik had wel een reservelampje voor haar bij me!
 8. De weg kwijt zijn. Ik ben een ramp met navigeren. Mijn rijlesinstructeur zei dat zij zelfs slechter navigeerde dan ik. Ik geloofde er niets van; zelfkennis is een groot goed. Ik raak zelfs in mijn eigen huis de weg kwijt. En ik hou van smartphones, want als navigatie zijn ze ideaal.
 9. Je kunt zo weinig meenemen! Ik ben enkele keren verhuisd op de fiets. Ik heb de Kerstboom gesleept achter de fiets. En de Kerstballen die ik naar mijn vriendin (nu mijn vrouw) meenam, waren hét recept om een gesprek te beginnen. We zijn wel eens op fietsvakantie geweest naar Limburg; gelukkig hoefden we geen tent mee te nemen, anders waren we afhankelijk van een aanhanger.
 10. Héél veel fietsen en zó weinig fietsenstalling. Vooral tijdens het uitgaan is dit een ramp.

Wat is jouw grootste ergernis op de fiets? Staat hij ertussen?

5 thoughts on “10 ergernissen van fietsers

 1. Nee hoor, ik mis er nog wel een paar 🙂
  Maar nummer 1: nee, ik fiets vrijwel elke dag van het jaar, en de keren dat ik mijn regencape aan moet is echt bijzonder weinig, komt nog geen 20x per jaar mijn tas uit.

  Wat ik wel mis: al die auto’s/busjes op rotondes die, terwijl jij al op de (voorrangs)rotonde fietst, toch langzaam opkruipen óver het fietspad en zo je doorgang blokkeren. Meters ruimte over bij hun neus, maar de kont lekker over het fietspad laten staan. Die gewoon strak vooruit of de andere kant op blijven kijken. Vooral met die gladheid, waarin ik zoveel mogelijk wil voorkomen dat ik extra/plotseling moet remmen, heel naar.

  En de weg kwijt zijn, dat vind ik niet zo erg op de fiets. Die draai je makkelijk even om (of je loopt even een stuk op de stoep om te keren). Dat is met een auto wel een heel ander verhaal! Vaak moet je noodgedwongen nog veel verder afdwalen, voordat je je route kunt aanpassen. Verdwalen met de auto gaat mij dan ook heel makkelijk af, met de fiets gelukkig bijna nooit.

 2. Als verstokte fietser herken ik je ergernissen. Die stomme, stinkende in de weg rijdende herrieschoppende auto’s. En in de auto voel ik me opeens heel erg automobilist: die stomme blindrijdende, door rood scheurende egoistische fietsers die niet weten hoe gevaarlijk het is om zonder licht voor mijn autootje nog net even over te steken.
  Grappig hoe dat werkt. Verder ben ik best een relaxed type hoor. 😁

  1. Ik ook! Maar sinds ik autorijlessen heb, ben ik me als fietser veel bewuster hoe irritant je als fietser kan zijn. En hoe je jezelf zo snel mogelijk in gevaarlijke situaties begeeft als je zonder licht fietst bijvoorbeeld. Maar ik vind automobilisten ook af en toe heel link… Gisteren zag ik er een op de snelweg, nog geen halve auto achter een vrachtwagen kleven… en een telefoon in zijn hand. Ik snap niet dat je dat doet.

 3. IK mis de hardlopers die op het fietspad lopen, terwijl er gewoon een stoep aanwezig is. Wielrenners die denken dat de weg van hen alleen is. Fietskoeriers die hetzelfde denken. Van die ligfietsen die je als je omkijkt of de weg vrij is , niet aanziet komen en dan ook nog tegen je gaan schelden terwijl jij ze niet zag en ook nog eens netjes je hand had uitgestoken.

  1. Bij die hardlopers heb ik altijd de neiging om te vragen of ze te arm zijn om een fiets te kopen. Ik snap ook niet waarom ze op het fietspad lopen, zeker niet als er ook scooters overheen sjezen. Wielrenners die denken dat de weg van hen is vind ik ook irritant. Gelukkig zijn de wielrenners die ik ken een stuk socialer. Ik snap ook niet waarom je in vredesnaam de stad in gaat fietsen met een racefiets… Ik zou toch liever een stuk om fietsen over het platteland, veel mooier en minder stoplichten! Ligfietsen kom ik nooit zo vaak tegen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.