D.I.Y.

Ikeahackers; het maken van een citroenlamp 🍋

Vruchten zijn op een of andere manier altijd een stokpaardje van me geweest. In het interieur vind ik ze uiterst decoratief. En ze vallen me altijd op. Ik ben gek op citroenen om hun kleur en hun vorm. Ik kijk diverse programma’s over tiny little houses en kringloopwinkels. Daar zag ik een keer een hele slinger met porseleinen citroenen in een keuken hangen. Dat vind ik gaaf. In een kringloopprogramma zag ik een keer een hippe lamp van Bilumen, naar het ontwerp van Yves Christin, de kleur viel mij nogal op.

ballon lamp

De een vindt dit verschrikkelijk, maar ik hoop nog steeds zoiets tegen te komen. Helaas was dit niet het geval. Wel kwam ik bij de kringloop een glazen citroen tegen voor een halve euro. Waarschijnlijk is het een lamp geweest, maar is de onderkant stuk gegaan door het gewicht. Nou, ik ging wel zelf een lamp maken.

De citroenlamp, een langdurig project

Dit project heeft een heel lange adem gehad. Ooit begon het als een idee voor een wake-uplight, met een Raspberry Pi of een soortgelijk systeem. Maar dat werd te onhandig en te duur. En het zorgde ervoor dat er 3 jaar een glazen citroen in de vensterbank stond. Uiteindelijk werd het gewoon een sfeerlamp. Wel een Ikeahack, want Ikeahacken is hartstikke leuk.

citroenlamp

Ikeahacken

Ik heb best lang gedaan om de onderdelen bij elkaar te vinden. Het snoer met de lamp werd een Stråla van Ikea. Daarna kwam ik bij een volgend probleem; de voet. Ik wilde iets van hout. Ik heb nog ooit iets proberen te upcyclen van een lamp die stuk was, maar dit was niet handig, omdat het materiaal te poreus was. Het moest iets zijn wat die glazen citroen kon dragen. Sterk materiaal, wat je redelijk eenvoudig kan bewerken. Een houten kom of zoiets. Dat werd een zoektocht! Bij de kringloop is dat niet te vinden. Uiteindelijk kwamen we bij Ikea een klein schaaltje van bamboe tegen, uit de Blanda matt-serie (deze maat is niet meer verkrijgbaar bij de webshop).

citroenlamp

Daar moest een gat in komen, zodat ik de citroen erin kon draaien. Dat zou het meeste werk zijn. Mijn vrouw pakte er na het aftekenen de boormachine bij. Het begin was al gemaakt!

Hoe gingen we nu verder te werk? Kenners weten dat bamboe hard hout is. Maar we kwamen op een gegeven moment raspen tegen, in alle soorten en maten. Proberen kan geen kwaad… Nou, dat ging eigenlijk hartstikke goed. Youtubefilmpje erbij… Na anderhalf uur had ik wel weer een lamme arm. De volgende dag begon mijn vrouw de dag met het raspen van het hout. We wisselden elkaar af, net zolang tot de citroen erin gedraaid kon worden. Daarna moest de fitting met het snoer er nog in. De inkeping voor het snoer was een koud kunstje. Om de fitting goed recht in de lamp te krijgen, hebben we een stuk karton gebruikt. Maar de citroenlamp is geworden zoals we wilden;

citroenlamp

Het geeft eerlijk gezegd wel heel erg leuk licht (en als we er een wake-uplightfunctie in willen bouwen, dan kunnen we dat altijd nog doen)!

Voor meer leuke ideeën met spullen van Ikea, raad ik je overigens aan om de site van Ikeahackers op te zoeken (geen advertorial, absolute aanrader). Wat ze daar allemaal maken, is enorm inspirerend!

2 thoughts on “Ikeahackers; het maken van een citroenlamp 🍋

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.