Kleding

Niet gekocht: kleding!

Al een paar maanden heb ik geen kleding gekocht. Mijn laatste aankoop weet ik nog heel goed; dat was bij de supermarkt in Frankrijk. Daar kocht ik een spijkerbroek. Hij was precies lang genoeg voor me, terwijl de meeste Fransen toch echt veel kortere benen hebben (mijn vrouw en ik zijn zo lang dat we over een publiek heen kunnen kijken in Frankrijk, want vooral in de dorpen zijn ze klein). Dat was mazzel hebben, want mijn spijkerbroek had het net begeven op de minst charmante plek. Vanaf toen heb ik geen kleding gekocht. Nu kun je zeggen: wat is nou een paar maanden? Maar de maanden ervoor gaf ik amper wat uit aan kleding, omdat het geld er niet was. En gratis kleding bestaat niet. Of toch wel?

Wat als er nou iets stuk gaat?

Nou, dat is gebeurd!

Het was een coltrui van Sutherland en Sutherland is oersterk. Maar deze was al meer dan 10 jaar oud en ik droeg hem één keer in de twee weken, omdat ik maar één coltrui had (het groene broertje was vaal geworden, dus al een jaar eerder de deur uitgegaan). Ik vroeg me af: zal ik een nieuwe coltrui kopen? Het antwoord was ‘nee’, want ik had er geen geld voor. Misschien als ik er ooit een tweedehands zie; ze staan me erg goed, omdat ik een lange nek heb.

Dankzij mijn schoonzus kwam ik aan een prachtige groene bloes, ideaal voor de beruchte krijtstreepjesbroek. Toen stond ik voor de spiegel en dacht ik: ik vind de broek niet zo leuk staan. Toen ik hem (tweedehands) kocht, was ik er blij mee, maar op een of andere manier past hij niet meer bij mijn figuur (voor de zomer was ik breder). Mijn andere nette broeken staan me beter. Mooi, weg met die krijtstreepjes. Daar ben ik heel makkelijk in.

Hoe kom je aan kleren zonder geld?

Mijn schoonzusjes zweven qua maten tussen mij en mijn vrouw in. Op een gegeven moment zijn zij gaan opruimen en konden wij passen. We hebben een gezellige middag bij mijn schoonzusje gehad. En ik heb er een tas kleding aan overgehouden! Net degelijk spul, wat me hartstikke leuk staat. Ik geef zeer weinig om mode; ik wil er gewoon netjes en verzorgd uitzien. En op een gegeven moment komt het toch wel weer in 😉
Ik kreeg ook weer wat basics erbij, wat ik prettig vind. Ik draag heel graag laagjes, want ik heb het heel snel koud.

Maar naast mijn schoonzusjes en andere familieleden die me regelmatig kleding geven, heb ik ook een kijkje genomen bij een ruilwinkel. Je kan er kleding inleveren en kleding passen om die weer mee terug te nemen. Twee T-shirts zijn bijvoorbeeld een broek waard, zo’n systeem. Ik scoorde er een broek en twee shirtjes. Een van merinowol, wat heerlijk warm is en heel luxe voor mij aanvoelt. De broek bleek wat aan de grote kant te zijn, dus die hangt binnenkort weer in de winkel.

Een van mijn voornemens voor dit jaar is ook om kleding te maken van de stoffen die ik nog heb. Ik was toch al van plan om van mijn kiwistofje een jurk te maken, dus daar verheug ik me op. De lockmachine kan dan ook weer gebruikt worden.

Hoe kom jij aan kleding als je er geen geld voor hebt? En zit er bij jou een ruilwinkel in de buurt waar je terecht kan met een kleine portemonnee?

2 thoughts on “Niet gekocht: kleding!

  1. Ik geef heel weinig om kleding en het hoeft ook niet modieus te zijn, geef er weinig geld aan uit.
    Bij het leger des heils is kleding heel goedkoop, hier in de stad nu 1/2 prijs, dus nog goedkoper.
    Heb je echt geen geld om kleding te kopen dan kun je in mijn stad op een bon kleding uitzoeken bij het leger des heils, helemaal gratis, dus fijn voor de mensen die dit echt niet kunnen betalen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.