Gezellig kokkerellen

Geitenwollensokkenrecept: Sterrenmix maken

Sterrenmix is een thee die ik een keer zelf wilde maken. Ik had alle ingrediënten in huis, behalve zoethout. Zoethout is lastiger te vinden; ik ben in alle toko’s en Turkse winkels geweest. Maar zoethout verkopen? Ho maar. Belachelijk natuurlijk. Ik vond het uiteindelijk bij Dille & Kamille (gevaarlijke winkel voor mensen die dol op koken zijn).

Eindexamen

Ik leerde sterrenmix kennen bij de Vrije School. Het was hét drankje. Thuis hadden we die van Zonnatura, die je destijds alleen maar bij de reformwinkel kon krijgen. Later kon je ook een sterrenmixvariant bij Xenos krijgen, maar die smaakte toch minder lekker dan die ik gewend was op school. Maar we dronken sterrenmix tijdens de jaarfeesten en tijdens… mijn eindexamens. Ik weet het nog heel goed. Tijdens mijn eindexamen Engels (een van mijn slechtste vakken toentertijd, als je me zou vertellen dat ik er later prima cijfers voor zou halen, zou ik je uitlachen), waar ik enorm veel moeite mee had en enorm op geconcentreerd was, kwam een van de surveillanten aan mijn tafel. Deze docent was nou niet bepaald mijn beste vriend en het bleek dat hij een enorm enge fluisterstem had. Ik schrok me wild toen hij vroeg of ik nog een kopje kruidenthee wilde.


sterrenmix

Dit geluid en dit plaatje illustreren mijn reactie. Maar eh… natuurlijk wilde ik nog een kopje sterrenmix, anders kwam ik nooit mijn eindexamen Engels door. En het was enorm aardig aangeboden. Ik citeer nog regelmatig mijn docent als er kruidenthee is. Heel flauw, ik weet het. Hij moest eens weten!

Losse thee

Na de Xenos-variant (studentenproof, want spotgoedkoop) leerde ik de losse variant kennen. Die bestelde ik bij een webshop die nu niet meer bestaat. Hier kun je hem wel nog krijgen. En bij Simon Levelt als je liever naar een bakstenen winkel gaat. De losse vind ik het allerlekkerst; ik vond het ook jammer dat ik niet meer kon bestellen bij mijn favoriete leverancier.

Mijn vrouw en ik staan bekend als mensen met heel veel kruiden. We hebben van alles veel. Ook steranijs (de Chinese, niet de giftige Japanse uit de bloemstukken), wat normaal niet te betalen is bij de gewone supermarkt. Maar laten wij nou vaak naar de Chinese en Turkse supermarkt gaan, waar ze van die enorme verpakkingen hebben met kruiden. We hadden anijs, wat ik hoogstens voor mijn kruidkoek gebruik. Ik dacht: weet je wat, ik ga sterrenmix maken, want ik heb dat nog nooit gedaan.

De verhoudingen opzoeken bleek moeilijker dan gedacht. Maar het is me gelukt!

Het is wel heel handig om de steranijs in mootjes te verbrijzelen in een vijzel. Zo’n ding is echt onmisbaar in de keuken van mensen die regelmatig pesto, thee of kruidenmixen maken. Zo’n hele steranijs neemt je halve thee-ei in, niet handig als je ook meer wil proeven 😉

sterrenmix

Heb jij wel eens kruidenthee gemaakt?

7 thoughts on “Geitenwollensokkenrecept: Sterrenmix maken

  1. Wat zouthout betreft, een ideetje voor de toekomst: als je een tuin hebt, koop een plantje! Dan kun je elk najaar de wortels oogsten. (En dat moet ook wel, want anders is je tuin binnen de kortste keren een zouthoutoerwoud!)

  2. Ik heb de sterrenmix ook gemaakt met iets meer zoethout (omdat ik dat zo lekker vind) wat een heerlikke thee en ik merk nu na een paar dagen de sterrenmix te drinken dat het sljjmoplossend werkt ook en dat is mooi meegenomen.😉 Echt een aanrader deze thee.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.