D.I.Y., Gratis

Maak je eigen hippe plantenhanger!

Urban jungles zijn helemaal hip. Nu heb ik altijd wel planten in huis gehad, ook toen ik een studentenkamer had. Veel stekjes ook. Mijn vrouw houdt er ook van. Alleen staat het soms erg rommelig met al die planten. Kasten staan vol, vensterbanken ook (die probeer ik niet vol te zetten met allerlei herfstornamenten, maar dat blijft lastig). Nou, dan gaan we toch de hoogte in? Het wordt tijd voor zo’n hippe plantenhanger!

Macramétrauma

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het macramé uit de jaren ’70 vaak vreselijk vind. Het doet me altijd denken aan het stoffige wandkleed van oma, waar je al astmatisch van werd als je ernaar keek. Ze had het echt mooi gemaakt, maar stoffig dat het was!

Zelf heb ik weinig plaats om echt potten aan op te hangen; aan verwarmingsbuizen in de woonkamer heb ik mijn kitcherige jaren ’50-pot met hertshoornvaren en een rieten pot met een Begonia.

Touw

Ik had nog touw over van mijn Hooimadamproject. Oorspronkelijk had ik dat touw ook gekocht om een plantenhanger te maken, maar het is er niet van gekomen. Ik gebruik wit katoenen touw met een nylon kern, dus er komt geen speciaal macramétouw aan te pas. Dit touw heb ik bij een of andere rotzooiwinkel vandaan. Ik denk dat dit touw beter werkt; er zit geen nylon kern is en het is geslagen. Meer frictie, dus minder kans dat het gaat schuiven! Maar ik werk het liefst met wat ik al heb, dus moet ik het doen met minder frictie en een pluizende nylon kern.

Ik had ook ergens nog een nazar liggen, ooit uit een kringloopbak gevist geloof ik. Leuk voor onder mijn plant! En ik had nog een gordijnring liggen van mijn oude gordijnroede (ook weer 2 huizen terug). Ook handig, want daar kan ik mijn touwen aan vastmaken.

Eindresultaat

plantenhanger plantenhanger

Ik heb niet de traditionele macraméknopen gebruikt. Daar had ik niet genoeg touw voor. Ik heb gewoon met platte knopen, halve steken en… een ronde scoubidouknoop. Ik heb geen idee hoe die laatste bij de scouting heet, maar het ziet er ingewikkelder uit dan het is. Het is een zeer stevige knoop, vooral met dit dikke touw. Toen heb ik de kernen van het touw getrimd en de touwen weg proberen te werken. Ik heb 2 uiteinden vrij gelaten voor de nazar. En ik heb met stevig garen de laatste uiteinden vastgezet. En klaar was de plantenhanger!

plantenhanger

2 thoughts on “Maak je eigen hippe plantenhanger!

  1. Mooi! Ik had vroeger vreselijk veel planten (hangende, staande en klimmende) in mijn huis maar nu we elk jaar een paar maanden down under zijn, houd ik het bij een paar sanseveria’s. Die logeren in die periode bij de buurvrouw!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.