D.I.Y., Gezellig kokkerellen, Minimalisme

Sombere zondag? Ga een Hooimadam maken!

Ooit wilde ik een hooimadam hebben. Zo’n kek ruitjesgeval. Of een hooikist. Maar ze zijn zó duur (tenzij je er een bij de kringloop vindt en ze niet weten wat het is), dat kan ik op dit moment niet betalen… En ik vond ze een te hoog Boer Zoekt Vrouw-gehalte hebben (mijn vrouw vindt het erg leuk om dat programma aan te zetten, gewoon om mijn reactie te zien). Ik ben er geen fan van. Wel van de werking, maar niet van de printjes. Toen vond ik een alternatief; Wonderbag. Die zijn mijn stijl, maar ook daarvoor moet ik zowat een nier verkopen om mijn eten warm te houden. Het besluit stond vast: ik ga wel zelf een Hooimadam maken.

Dan maar zelf een Hooimadam maken

De Hooimadam had al veel eerder af moeten zijn, maar mensen die me kennen weten dat aan projecten beginnen én ze ook afronden een eh… lichte uitdaging voor me is. In mei had ik het idee al.

hooimadam

Dit is de enige foto die ik van dat project over heb. Dat is bijzonder weinig. Het patroon wat ik had gemaakt heb ik waarschijnlijk weggegooid tijdens vlaag van opruimwoede. Goed, dan maar opnieuw een krant pakken en tekenen. Je trekt de onderkant van de pan over. Dat wordt de cirkel van de binnenkant. En je trekt de bovenkant van de pan over. Dat wordt de cirkel van de buitenkant. De laatste cirkel heb ik ook voor het deksel gebruikt, want ik wilde graag een deksel voor mijn Hooimadam.

Je meet de hoogte van de pan. Deze maat wordt de hoogte van de binnenkant. De lengte wordt uitgerekend, doordat je deze hoogte vermenigvuldigt met pi (naar boven afronden). Vergeet de marge niet! De buitenkant van de Hooimadam wordt de hoogte van de pan met 5cm extra. Reken de lengte op dezelfde manier uit als de binnenkant. Als het goed is, heb je zo het volgende geknipt;

  • 3 grote cirkels
  • 1 kleine cirkels
  • 1 grote lap
  • 1 kleine lap

Je kunt hier trouwens de gekste stofjes voor gebruiken, als het maar warmte vasthoudt. Ik had nog een leuk stofje liggen met roze olifantenprint, die ik ooit had gekocht om een jurk van te maken als ik naar de brouwerij van Delirium ging. De kleur staat me alleen totaal niet, dus dat stofje bleef liggen.
hooimadam maken

In elkaar zetten

Nu komt het leukste gedeelte; het in elkaar zetten en vullen. Ik heb mijn Hooimadam gevuld met schapenwol die ik van een hobbyschapenhouder heb gekocht. Ruikt altijd zo lekker! En het blijft beter in vorm dan de synthetische variant. Je kunt ook een oude wollen deken gebruiken (dit heeft voordelen, omdat de vulling gewoon beter verdeeld is). Uiteindelijk heb ik ’s avonds laat even pauze genomen, want bij de ruimte voor het koordje ging het mis en moest ik weer met een tornmesje aan de slag.

De volgende ochtend hoefde ik alleen het deksel af te stikken (ik had hem al gevuld), de ruimte voor het touw stikken en het touw afbinden (dit touw is van binnen synthetisch, rafelt als een malle). Ook had ik nog op de deksel twee houtje-touwtje knopen geplaatst. Ik wilde mijn eigen draai aan mijn Hooimadam geven, maar deze knopen zorgen er met een touw voor dat het deksel ook extra goed blijft zitten. En ik vind het esthetisch verantwoord.

… En klaar!

hooimadam

hooimadam maken

hooimadam maken

Ik ben best tevreden. Er zit nu een 5 liter-pan in, de 10 liter-pan gaat niet passen met de hoeveelheid wol die erin zit. Maar die gebruik ik bijna nooit voor soep of stoofvlees, maar voor jam. Mijn vrouw wilde al gaan koken met deze Hooimadam, ze was duidelijk ook erg enthousiast over het resultaat 🙂

5 thoughts on “Sombere zondag? Ga een Hooimadam maken!

  1. Werkbeschrijving voor de luie of onhandige knutselaars: neem een oude doos, met onderin en tegen de vier zijkanten oude kussentjes, en in het midden kan de pan, bovenop wordt ook afgesloten met een kussentje. Ik heb jarenlang een verhuisdoos met een oude wollen deken gebruikt, ging ook prima.

    1. Ik weet dat dat ook werkt, maar dat is gewoon niet handig in mijn kleine keuken. En op deze Hooimadam ben ik stiekem best wel trots, omdat ik hem ook zelf heb gemaakt 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.