D.I.Y., Gratis

Wormen in de wormenbak; een halfjaar later!

Zoals sommige trouwe volgers al wisten, ben ik in maart begonnen met een wormenbak. De wormen doen nog steeds hun werk! Het is inmiddels een halfjaar later…

Ik weet dat er wormen zijn

De wormen zijn er wel, maar ze zijn snel en ze laten zich niet zo snel zien. Maar ze zijn harde werkers. Voor mijn vakantie zat de bak stampvol, ik had bijna een touw nodig om het deksel erop te krijgen. Maar na de vakantie was hij al een stuk leger; voor driekwart zat hij vol. Ik had er echt van alles ingegooid, ook plantuien die het opgaven nadat ze waren verdroogd in de moestuin. En moet je nagaan: die doen het altijd. Maar dit jaar was het zó droog, dat de grond nog amper water opnam. Een ellende voor de gemiddelde moestuinhouder!

De bak zat vol, echt vol. Deels met oude onvruchtbare aarde (uitgedroogde plantenbakkenaarde waar niets op wilde groeien), deels met vochtig GFT-afval. In een wormenbak is een evenwichtig klimaat noodzakelijk; het mag er niet te droog en niet te nat zijn. Als het er te nat is, is van die gortdroge aarde ideaal. Houd je dat evenwicht niet bij, dan kan je bak gaan stinken en kunnen je wormen door de verkeerde bacteriën nog wel eens het loodje leggen.

Kracht van de natuur

Maar… ik kwam terug van vakantie en mijn kleine GFT-bakje was na een paar dagen alweer vol. Ik had nog niet gekeken hoe mijn wormen het maakten, alleen dat het deksel minder bol stond. Het afval was in ieder geval al gezakt! Toen deed ik hem open… overal stonden er kleine plantjes op de afvalhoop😍 Nou ja, klein… Drie grote en een heleboel kleintjes! Wat een groeikracht!

wormen

wormen

wormen

De aarde waar ik nog geen plantje op kon laten groeien, is getransformeerd in vruchtbare compostaarde. Ideaal om mijn kamerplanten een boost mee te geven. Ik heb het spul overigens nog niet gebruikt, omdat het op een gegeven moment leek alsof het mislukt was. Ergo: we gooiden er zoveel afval in dat ze het niet bijhielden en we zagen de wormen niet meer. Maar ze zaten er gewoon nog in, maar zijn minder hongerig dan hun Amerikaanse soortgenoten.

Hoe hebben we dat halfjaar wormenbak nou ervaren?

Goed! Ons afval is gereduceerd naar een kwart container. Onze vuilnisbak is veel te groot geworden en we zoeken naar een kleinere maat (ook omdat het klikdeksel het heeft begeven, ik was nog van plan om er een mal voor te maken dat zowel de plasticzak als de restafvalzak in één container konden hangen). We letten ook beter op wat we weggooien. Soms moeten we tegen de klippen op eten (vooral in het courgetteseizoen) en we proberen ook ons plasticgebruik te reduceren. Dat is niet makkelijk, want om alles zit plastic. Tenzij we naar de boerderijwinkel gaan, want daar gebruiken ze ongebleekte papieren zakjes die wij als voeding voor onze wormen gebruiken!

Binnenkort verplant ik een paar planten, omdat ze uit hun pot zijn gegroeid. Dit zijn de eerste slachtoffers voor de compostaarde. Ik hoop dat ze het een beetje goed gaan doen. Ik denk dat ik ga experimenteren met mijn zieligste kamerplanten. Kijken hoe dat uitpakt.

P.S. Nadat ik deze blog heb geschreven, heb ik 3 liter percolaat ‘geoogst’. Dit is een zwarte vloeistof die compostwormen afscheiden, maar je planten schijnen er prachtig van te gaan groeien. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

1 thought on “Wormen in de wormenbak; een halfjaar later!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.