Gezellig kokkerellen

Conserveer je mirabellen met mirabellensiroop

Mirabellen zijn heerlijke kleine pruimen. De boom die wij tot onze beschikking hebben, had zo ontzettend veel vruchten, dat we het bijna niet konden verwerken. We hadden al zoveel jam gemaakt, en zoveel ontpit, dat we er wel een beetje klaar mee waren (leuk feitje: er ligt nog anderhalve kilo aan ontpitte mirabellen in de vriezer). Het is leuk om te doen, maar heel arbeidsintensief. We besloten beena, een recept uit ‘Preserves’ van River Cottage, een vorm van siroop… Mirabellensiroop!

Lekker kapot laten koken

Het was nog een heel gedoe om ze uit te zoeken; heel veel waren er ook niet goed meer. Maar we kwamen toch nog op 2 kilo fruit. Men gooie dat in een forse pan en zet het met 300ml water aan de kook. Ik heb er iets meer water bijgedaan, want ik was bang dat het aan zou branden.

mirabellensiroop

Zodra je fruit mooi zacht is, kun je het aanstampen met een stamper die je doorgaans voor je boerenkoolstamppot gebruikt. Laat het nog een tijd kapot koken zodat alle sappen zijn losgekomen, doorgaans duurt dit 45 minuten. Haal dan je fruit van het vuur.

Span een kaasdoek of gesteriliseerde theedoek over een grote kom. Giet het fruit in de theedoek en laat het een nacht uitlekken.

mirabellensiroop

mirabellensiroop

Na die nacht meet je af hoeveel liter vocht je overhebt. Dat gooi je in een schone pan. Voor elke liter sap, voeg je 700g suiker toe. Deze zet je op het vuur. Laat de suiker oplossen. Nadat de suiker is opgelost, haal je deze van het vuur.

Steriliseren en bottelen

Wij hadden in principe genoeg flessen om het in te doen, maar daar had je kurken voor nodig. Maar ons bottelapparaat deed niet wat het moest doen (dit probleem komt vaker voor bij deze apparaten, want ze worden vaak opgeslagen in vochtige schuren). We hebben hem inmiddels wel geolied, zodat hij iets soepeler loopt. Maar we konden vandaag geen flessen kurken. Helaas.

Gelukkig hadden we nog volop bierflessen die we nog niet hadden ingeleverd. Er staat dan wel ‘La Trappe’ op zo’n flesje (inclusief label), maar kniesoor die daarnaar kijkt (zo is het minder gedoe om ze in te leveren). Het kroonkurkenapparaat (zo’n ding waar je met een hamer op moet tikken, net als bij sommige goedkope nestelsystemen) deed het wel. En kroonkurken hadden we ook nog wel. Dus de flessen hebben we gesteriliseerd en daar hebben we de mirabellensiroop ingedaan (tot een paar centimeter onder de rand). Kroonkurkje erop. Nog een keer steriliseren.

mirabellensiroop

Dat geeft ons 3 en een halve fles mirabellensiroop, waarvan we de verhoudingen zelf uit moeten vinden. Maar we hebben onze mirabellen gered, zonder de ellende van het ontpitten!

4 thoughts on “Conserveer je mirabellen met mirabellensiroop

    1. Hebben wij ook gedaan, maar na 46(!) potten hadden we er wel genoeg. En we hebben ook nog een behoorlijk goede oogst sleedoornbessen, daar moest ook nog jam van worden gemaakt 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.