Mens & Leven

Waar ben je goed in?

Af en toe heb ik dagen dat ik zo onzeker over mezelf ben, dat ik niet eens één eigenschap kan benoemen die positief is. Of een talent. De negatieve eigenschappen overschaduwen de positieve eigenschappen. Iedereen zal er wel eens last van hebben, inclusief de somberheid die erna volgt.

Is het lastig om je positieve punten op te noemen?

Ik ben helemaal niet zo graag iemand die zichzelf snel op de borst(en) klopt en zegt dat ze ergens goed in is. Dat heb ik van huis ook niet echt meegekregen.
‘Hé, dáár ben jij goed in,’ zeggen anderen soms. Dan weet ik niet hoe ik moet reageren en ga ik liever over op een ander onderwerp (haha, wijntje?). Ik vind het echt lastig. En ook irritant, omdat ik het niet weet én me geen houding kan geven.

Ik ga gewoon eens proberen 10 positieve eigenschappen op te noemen. En dingen die ik goed kan.

  1. Koken en bakken. En dat heb ik ook nog eens zelf geleerd, dus dat is ook iets om extra trots op te zijn.
  2. Lezen. Ik vind het fijn om met een boek op de bank te liggen. En ik lees daarnaast erg snel.
  3. Ik wil er ook wel bijzetten dat ik veerkrachtig ben, maar dat is ook niet altijd. Soms wil ik gewoon even kunnen mopperen. Maar 90% van de tijd probeer ik gewoon oplossingen te verzinnen en hoop ik ook mensen om me heen te kunnen motiveren.
  4. Ik ben financieel handig. Dat betekent wel dat ik mijn grote uitgaven overpeins, en dat ik het soms lastig vind om een knoop door te hakken. Maar als ik eenmaal de keuze maak om een grote uitgave te doen, weet ik dat ik de goede keuze heb gemaakt. Met weinig middelen kan ik veel. Ook stel ik prioriteiten als het om uitgaven gaat. Niet altijd de leukste optie, maar wel de meest praktische optie.
  5. Taaltechnisch ben ik sterk. In het begin durf ik niet zo goed een woordje over de grens te praten, maar het gaat steeds makkelijker (vooral als andere mensen niet durven). Ook al heb ik de taal in kwestie voor het laatst op het Vmbo gehad. En ik krijg er een kick van om dingen te regelen in andere landen, vooral als er nieuw vocabulaire bij is. Dat helpt ook om de taal te onthouden, vooral omdat je de woorden aan een gevoel of een positieve gebeurtenis kunt koppelen (dat werkt bij mij beter dan woordjes stampen).
  6. Volgens mij heb ik best wel een gevoel voor humor. Als je allergisch bent voor flauwe grappen, ben ik misschien niet je ideale collega. Maar voor de woordgrappen, scherpe opmerkingen en flauwe geintjes ben je bij mij bij het goede adres 🙂
  7. Ik weet een heleboel af van analoge camera’s, ook op mechanisch gebied. Het is mijn hobby om met die oudere camera’s te fotograferen. En uit elkaar te halen en weer terug in elkaar te zetten. Daar leer ik ontzettend veel van!
  8. Wildplukken vind ik leuk. Ik ben botanisch zeer sterk en ik weet over veel planten wel iets te vertellen (ook over de minder eetbare).
  9. Ik weet veel van oudere spullen. En ik heb een neus voor rare dingen bij de kringloop. Maar ik ben wel iemand van het ‘kijken niet kopen’-principe, ik heb altijd dat vervelende stemmetje van Marie Kondo in mijn hoofd 😉
  10. Ik ben goed in Marktplaats. Ik koop praktisch nooit iets op Marktplaats, hoogstens één keer per jaar. Verkopen vind ik veel leuker, want ik kan weer enthousiast teksten gaan schrijven en mijn misschien niet zo bijzondere artikelen tóch verkopen!

Vind jij het lastig om je positieve eigenschappen op te noemen? En wat zijn de jouwe?

2 thoughts on “Waar ben je goed in?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.