Gezellig kokkerellen

Zuurdesem(brood) maken

Wij kregen laatst van een goede vriendin zuurdesemstarter. We maken graag brood, maar vorig jaar kregen we het op een of andere manier niet goed voor elkaar. Deze zuurdesemstarter was zeer actief en droeg dankzij mijn vrouw de naam Hendrik ­čśë

Starten en voeden van zuurdesem

Mijn vrouw heeft toen ze in Engeland woonde zuurdesembroden gemaakt bij het leven. Ze gebruikte meestal het boek ‘Bread’ van ‘River Cottage’ (wie kent het nog?), waar tot nu toe ook voor mij de beste recepten in staan voor brood. Je maakt gebruik van wilde gisten (als je drank maakt minder handig, maar bij brood zeer smakelijk) en melkzuurbacteri├źn. Alles wat je nodig hebt voor een starter naast warmte en vocht is:

  • 150g (liefst volkoren) bloem
  • 250ml warm water
  • Pot met deksel (grote weckpot is prima)

Meng deze ingredi├źnten in de pot. Volgens het boek kun je het beste volkoren meel gebruiken, omdat dat beter fermenteert. Uit ervaring weet ik dat dat inderdaad zo is. Goedkope rotbloem van de Albert Heijn is leuk, maar vaak minder succesvol. Rogge is vaak heel succesvol, omdat daar van nature al een hoop goede bacteri├źn in zitten. Zelf gebruik ik volkoren spelt, wat verrassend goed werkt.

Hoe zie je of je starter succesvol is? Nou, het bubbelt. Soms gaat het snel, soms heel traag. Maar nu kun je het voeden. De hoeveelheden voor de starter zijn hetzelfde als voor de eerste voeding. Meng het weer goed. Zodra dat fermenteert, zul je appelazijn ruiken of misschien wel yoghurt.

Regelmatige voeding

Als het zuurdesem na je eerste voeding nog steeds actief is, ga je door met de volgende voeding. Hiervoor zul je de helft er uit moeten halen en weg moeten gooien (of aan een vriendin geven) en moeten voeden met 250ml water en 150 gram bloem. De geur zal veranderen in de loop van de tijd; bij ons rook het op een gegeven moment gewoon naar brood.

Het kan een week zonder voeding, zolang je het maar in de koelkast zet.

Zuurdesembrood maken

Is je zuurdesem actief genoeg en ben je tevreden over de geur? Dan heb je een dag nodig om nog even een voordeeg (ik weet niet precies hoe het in het Nederlands heet, in het Engels heet het ‘sponge’) te maken. Het liefst begin je voor het slapen gaan. Let op: dit is een recept voor 2-3 broden, dus zorg ervoor dat je ruimte in je vriezer hebt of genoeg eters hebt!

  • 500g volkoren bloem
  • 600ml warm water
  • een soeplepel actieve starter

zuurdesembrood

Mix de ingredi├źnten in een kom met een pollepel. Doe er plasticfolie overheen (geen theedoek, anders blijft er niet genoeg vocht achter) en laat het achter op een warme plek.

zuurdesembrood

De volgende morgen (of ┬▒8 uur later) voeg je deze ingredi├źnten erbij;

  • 600g volkoren bloem, laat wat over voor bestuiving
  • 25g zout

zuurdesembrood

Het deeg mag plakkerig zijn, maar niet te stevig. Liever lekker plakkerig en goed kneedbaar dan te droog. Als het te droog is, voeg er dan wat water bij. Kneed het een tijdje. Als het naar je zin is, vorm je er een bal van. Keukenfolie er overheen en een uurtje laten rijzen. Hoe vaker je de laatste stap herhaalt, hoe luchtiger je brood wordt.

zuurdesembrood

zuurdesembrood

Vorm de broden en bestuif ze met bloem. Laat ze rijzen en verdubbelen in hun volume. Ze mogen niet uitdrogen, dus bescherm ze wederom met keukenfolie. Dit proces kan wel 1 tot 4 uur duren, hangt af hoe krachtig je zuurdesem is. Als ze genoeg zijn gerezen, doe je de oven aan. Deze mag op 250 graden/stand 10.

zuurdesembrood

Klaar voor de oven?

Zodra de oven opgewarmd is, zet je de broden erin. Ze moeten 10 minuten op 250 graden en 35 minuten op 200 of 180 graden. Als de korst iets te donker wordt, zet je de oven terug op 180 graden. Is dat niet het geval, dan volstaat 200 graden.

Net als bij een gistbrood moet je even kloppen om te controleren of het brood gaar is. Is het gaar? Laat het lekker afkoelen en proef. Als het goed is, is je brood heerlijk luchtig en zie je de belletjes nog zitten.

zuurdesembrood

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.