Mens & Leven

Als je jong grijs wordt..

‘Hoe oud ben jij?’ vroeg de kapper. Oh nee, daar gáán we weer, dacht ik.
’29,’ antwoordde ik. Ik vroeg of het weer eens ging om mijn grijze haren. Die morgen was ik er inderdaad onzeker over, omdat mijn haar er sowieso futloos en lijzig uitzag. Maar het totaalplaatje deed mij pijn. De kapster probeerde me nog over te halen om het te verven, maar daar moest ik echt wel over nadenken. Mijn haar verven was duurder dan mijn autoverzekering. Als ik kan kiezen, kies ik voor verzekerd rijden. Prioriteiten.

50 tinten grijs

Al vanaf mijn achttiende word ik grijs; je zou bijna zeggen dat ik het inmiddels wel gewend was. Ik heb er een paar keer een kleurspoeling in gedaan, highlights… geen goedkope grappen. Van de henna ging mijn haar teveel klitten en de grijsdekking was ook slecht. En het was teveel werk. Dan maar met grijze haren lopen. Maar toch wordt dat raar gevonden; het hoort niet bij mijn leeftijd en ik ben veel te jong om grijze haren te hebben. Genetisch gezien heb ik gewoon pech gehad, ze worden bij mij in de familie allemaal vroeg grijs. Het is echt niet dat ik denk: oh jee, nu ben ik écht oud. Ik vind het ook niet erg dat de kassameisjes niet meer om mijn ID vragen, dat betekent dat ze me ook écht aankijken.

Onverzorgde grijze haren?

Af en toe heb ik het idee dat geen grijze haren hebben de norm is. Ik heb er geen problemen mee, maar ik ken meer mensen die hun haar verven dan mensen die het zo laten. Ik hoor vaak: ‘Ja, ík vind het niet mooi.’ Inderdaad, jíj vindt het niet mooi, maar je hoeft er zelf niet mee te lopen. Dat doe ik zelf wel. Als jij aan wilt klooien met haarverf, ga je gang. Wat ik ook hoor: ‘Grijze haren zien er onverzorgd uit.’ Het liefst gezegd door mensen die nog hun eerste grijze haar moeten ontdekken.

Ik zie er verzorgd uit. Net in de kleren, ik ga regelmatig naar de kapper en mijn make-up hangt helemaal af van of ik er die dag zin in heb of niet. Maar wel met af en toe een glinsterende grijze haar. De horror!

Mijn vrouw, degene die nog grijs moet worden (ik ben de jongste), vindt het overigens mooi. Net zilver!

Heb jij grijze haren? En wat doe jij ermee?

10 thoughts on “Als je jong grijs wordt..

 1. Hoi, ik ben inmiddels 55 en begin behoorlijk grijs te worden. Ik vind het prima. Nu houd ik zo wie zo niet van haren verven maar ik snap ook niet waarom ik dat zou doen, ook niet op mijn leeftijd. Volgens mij is het model van je kapsel meer van invloed op hoe oud je lijkt, of hoe verzorgd je haar eruit ziet dan de kleur. Zo weiger ik om mijn haar kort-pittig te laten knippen, ik laat het juist wat langer ;-). Succes met al het commentaar en doe vooral lekker wat jijzelf, en je vrouw, mooi vinden.

 2. Ik ben bijna 57 en heb eigenlijk nog maar weinig grijze haren. Ik zou, zelfs als ik heel vroeg grijs zou geworden zijn, mijn haar nooit verven want het is toch allemaal chemische brol die op het haar en hoofdhuid terechtkomt en echt gezond kan dat niet zijn. Trouwens, als je begint met je haar te verven dan moet je dat blijven doen zoniet zit je met “uitgroei”. Ongezond en bovendien ook nog duur….
  Wie grijs haar heeft, ziet er volgens mij totaal niet onverzorgd uit als die persoon een verzorgd kapsel en gewassen haar heeft. Ongewassen, vettig haar vind ik onverzorgd ongeacht de kleur die het heeft.
  Het vreemde is dat het beetje grijze haar dat ik heb, krult ondanks ik stijl haar heb. Elk grijs haartje dat ik zie, krult terwijl de rest gewoon stijl hangt.
  Mijn moeder is 85 en ik denk dat nog maar amper 1/4 van het totaal van haar haardos grijs is, de rest heeft ze nog steeds haar “eigen” kleur.

 3. Ik merk inderdaad dat heel veel vrouwen zich min of meer verplicht voelen om hun haar te kleuren. In mijn kennissenkring en onder mijn collega’s heeft vrijwel iedereen van 30 à 40 + een kleurtje.
  Ik ben er nooit aan begonnen. Wat mij vooral weerhield, was de angst voor allergische reacties. Ik heb een zeer gevoelige huid. Daarnaast is een kleurbehandeling nogal prijzig.

 4. Net als jij had ik al heel vroeg grijze haren. Na 20 jaar laten kleuren bij de kapper, en de laatste jaren zelfs 1 x per 2 weken omdat je dan alweer flinke uitgroei zag. Ik was de chemische rotzooi zo zat. Vond de overweging om niet meer te kleuren wel heel moeilijk, want ja dan vinden anderen je er zo oud uitzien. Tot ik ging rekenen en me bijna doodschrok van het bedrag wat ik bij elkaar had kunnen sparen als ik niet had laten verven al die jaren. Ik had daar een gloednieuwe auto van kunnen kopen, en niet eens een kleintje. Dat was het zetje dat ik nodig had. Ik ben nu heel blij met mijn keuze en ik heb nu prachtig grijs lang haar. Laat ze maar denken. Het gaat er uiteindelijk om dat je jezelf er goed bij voelt en niet dat je dingen doet om anderen te plezieren.

 5. De eerste grijze haren ontdekte ik op mijn 23e. Stug doorgeverfd tot mijn 58e en dan liep ik nog voor lul met mijn uitgroei na 2 weken. Nu haske hip wit haar, staat zo veel leuker en zachter, heb wel een leuk beetje wild kapsel. en weinig tot geen rimpels.

 6. Ja, af en toe. Ik denk dat ik de eerste ook rond mijn 27/28/29e ontdekte. Ik heb het een jaar of 2 geverfd, maar vond die uitgroei verschrikkelijk. De laatste keer heb ik highlights en lowlights laten zetten en die werken bij mij perfect. Het meeste haar is gewoon nog mijn natuurlijke (donkerblonde/bruine) haarkleur en door die lokjes zie je grijze haren bijna niet. Ik heb het er nu vanaf begin februari in zitten en denk eigenlijk nog niet eens aan opnieuw doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.