D.I.Y., Gratis

Pannenlap van lekker tuttige stofjes

Ik zou een ideale kandidaat zijn om inductiekookplaten te testen. Als iemand vaak ovenwanten, pannenlappen en theedoeken heeft laten aanbranden, ben ik het wel. Ze zijn niet veilig bij mijn gaskookplaat. Het gebeurt me minimaal één keer per jaar dat ik keukentextiel in de fik zet. Onhandig, maar een klein risico als je met mij samenwoont. Laatst gebeurde het weer. Niets meer aan te redden, het plastic (!) wat binnenin zat was niet meer te redden. Op één voorwaarde mocht ik van mijn vrouw een nieuwe maken: op de voorwaarde dat hij niet duurder mocht zijn dan de goedkoopste pannenlap bij Ikea. Challenge accepted.

pannenlap

Wat heb je nodig?

Een oude krant voor een patroon, naald en draad, spelden, een paar katoenen lapjes en iets om je pannenlap te vullen. De een gebruikt een oude pannenlap, maar die van mij was te aangebrand om er nog iets van te maken. Dus ik gebruikte tweedehands kussenvulling van de Hema (nieuwe zak van de kringloop) met een stuk gordijn en een stofje wat ik ooit van oma heb gekregen.

Ik heb geen naaimachine gebruikt; zonder naaimachine en onder het genot van flauwe filmpjes kan ik prima functioneren.

Patroon en werkwijze

Er zijn mensen die bij het woord ‘patroon’ al in de stress schieten, maar dit is verre van moeilijk. Teken de vorm van je pannenlap op je (kranten)papier. Desnoods met een passer. Mijn handwerkjuf heeft mij in de brugklas geleerd het zo eenvoudig mogelijk te houden; ik heb een (oh, hoe toepasselijk!) kip getekend.

pannenlap

Knip je vorm uit en speld hem vast (het liefst aan alletwee de stoffen tegelijk, hoef je maar één keer te tekenen en te knippen). Teken het af. Knip er ruim omheen. Als je stof overhoudt, is dat altijd makkelijker.

Nu haal je het patroon er vanaf en speld je weer. En naai je beide delen aan elkaar. Bijna klaar? Dan keer je hem binnenstebuiten, zodat de naden naar binnen zitten. Vul hem met kussenvulling, de inhoud van je oude pannenlap… het is jouw feestje 😉

pannenlap

Hier is hij nog verre van afgewerkt. Ik heb hem ook niet helemáál volgepropt, omdat je hem anders niet kunt buigen om je pan mee vast te pakken. Ik ken het materiaal ook een beetje, dat slinkt altijd een beetje.

Ik wil hem wel aan mijn handdoekenrek kunnen hangen, dus ik heb maar een stuk lint gepakt wat ik ooit voor Kerstballen heb gehaald. Dat heb ik vastgemaakt en vervolgens heb ik de kip dichtgestikt. Dan krijg je dit:

pannenlap pannenlap

Het belangrijkste is dat hij werkt. Ik heb geen verbrande handen als ik theewater in de mokken giet. Hij doet me wel denken aan de broodhaantjes bij Pasen 😉

pannenlap

 

1 thought on “Pannenlap van lekker tuttige stofjes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.