D.I.Y.

Kapstok voor 3 euro

Wij hadden al heel lang het plan om een kapstok te maken. We hadden alleen zo’n staand geval waar net twee paar schoenen onder kunnen staan. Het overgaan naar een kapstok met van die vrolijke gekleurde octopushaken (onder deze alinea een plaatje voor enige toelichting, want ik weet niet hoe ze echt heten) was moeizaam, omdat we er niet uit kwamen hoe we nou een kapstok konden maken met het gereedschap wat we al hadden. En de Ikea-kapstokken vonden we ook niet bijster inspirerend.

kapstok

Hoe kom je aan ideeën voor een kapstok?

Ik kan wel met open deuren als Welke.nl en Pinterest.com aan komen zetten, maar die heb ik niet gebruikt voor de kapstok. Ik zag toevallig in een of andere Youtube-video een restaurant waar ze houten hangers aan een tak hadden gehangen. Dat zag er hartstikke lief uit. En natuurlijk. Dat zou bij ons ook wel passen.

Maar we wilden ook sleutelhaken. We hebben niets met rommeltjes in bakken. Als we dat al konden weg minimaliseren, dan zou de gang al een rustigere plek zijn.

Wat heb je nodig?

We hadden nog een tak en houten hangers (toch een beetje Ikea, we hadden nog massa’s van die dingen op voorraad) liggen. Dat paste perfect. De tak heb ik al vanaf mijn twaalfde, als ik me het goed herinner komt deze van een boom in Ossendrecht. Ik weet niet wat voor hout het is. Hij staat er altijd als decoratie, maar in onze kleine woonkamer was hij niet erg zichtbaar. Deze tak heb ik weer eens in de arachideolie gezet.

We hadden nog een paar rollen touw van Action. Ik gok dat het hennep is, ik weet het niet meer precies. Het was voor een creatief project. Uiteindelijk was het touw te grof, dus had het touw geen duidelijke bestemming meer. Nu dient het als ophanging voor de kapstok.

Er waren nog twee ogen met schroefdraad over om de kapstok aan het plafond te laten hangen. Ze verschillen wel, maar ach, kniesoor die daar op gaat letten.

En voor de sleutelplekken had ik nog leer en een drietal sleutelhaken nodig. Als ik er drie in huis had gehad, dan had het hele project me geen cent gekost. Deze sleutelhaken in een mooi kleurtje kostten me €1,- per stuk. Het leer ervoor had ik al in huis, want ik heb ooit een enorme partij restjes op de rommelmarkt gekocht.

Even voor het overzicht, dit heb je nodig voor de kapstok:

 • Mooie hangers, het liefst niet te verschillend van elkaar
 • Dikke stevige en brede tak
 • Touw
 • Ogen voor de ophanging. En pluggen!
 • Voor de sleutels: sleutelhaken en leer
 • Naald en draad
 • Boormachine

Wat moet je doen?

 1. Meet af hoe breed je het touw van de kapstok wilt hebben en boor twee gaten in het plafond. Schuif de pluggen in de gaten en schroef er de ogen in.
 2. Maak het touw aan de tak vast en zorg dat het zwaartepunt op de goede plek komt. Zorg dat de knopen goed vastzitten. Op deze website leer je er alles over. Ik heb het touw ook proberen te takelen. Minder mooi dan op deze site, maar het werkt.
 3. Maak de ophangpunten voor de sleutels. Goed afmeten en goed afstikken zijn essentieel!
 4. Hang de hangertjes op. En je jas natuurlijk! En je sleutels!

kapstok

Hij doet het prima, dus die €3,- was het helemaal waard😜
Met weinig middelen, weinig geld en een beetje creativiteit kun je een geweldige knieperkapstok maken. Klik hier voor meer ideeën, ook voor mensen die minder handig zijn!

Wat heb jij voor kapstok?

4 thoughts on “Kapstok voor 3 euro

 1. Ziet er leuk uit maar zowel mijn partner als ikzelf hebben de ‘pest’ aan kapstokken met hangertjes 😳 Wij hebben vrij dikke haken (zo krijg je geen punten in jas of vest) in een lange plank geschroefd en vast aan de muur gemaakt.

  1. Ik heb in het verleden ook zoiets gehad, maar toch was hij me te basic. We hebben hier ook jassen waar de lusjes van afscheuren, dat waren we een beetje zat. En we wilden iets van onszelf, iets wat we samen hebben gemaakt. Ik merk zelf dat ik daar het meest van geniet (ons tv-wandje is ook zo’n creatie, geniet ik dagelijks van)❤️

  1. Als ik naar de foto’s van de vakantie kijk, denk ik ook dat het dennenhout is. En ik heb ook nog een ander stuk hout liggen met dezelfde tekening (ik kom altijd het bos uit met souvenirs), dat is sowieso dennenhout. Dus ik denk dat je gelijk hebt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.