D.I.Y., Gezellig kokkerellen

Instock Cooking: appelsap van oma’s appels

We gaan regelmatig naar mijn oma. Dat is altijd gezellig; voordat je het weet is het alweer etenstijd als je een kop thee komt drinken. Bij oma ga je nooit met lege handen weg, vooral niet in het fruitseizoen. Oma heeft een paar appelbomen, maar ze is alleen en heeft gewoon teveel aan al die appels. Wij besloten er maar appelsap van te maken, want het is zonde om de appels te laten liggen.

Appelsap met limoen en gember

Het zijn niet zulke lekkere appels om op te eten, laat staan om er een goede appeltaart van te bakken. Maar ze zitten wel boordevol sap. Ik pakte mijn kookboeken erbij. Het boek ‘Fruit & groenten inmaken‘ heb ik ooit bij een boekenbeurs gekocht. Een heel leuk boek met heerlijke recepten, alleen gebruik ik het niet zo vaak. Zonde! Maar er stond een lekker recept in voor appelsap. Met limoen en gember, ohlala! De limoenen in onze koelkast waren al op hun retour (heb voor 4 limoenen €1,- betaald), ideaal om op te maken. En onze gember kreeg uitlopers, dus die lag er ook al even.

Wat heb je nodig? En hoe pak je dit aan?

Voor 1,5 liter sap heb je nodig:

 • 1,5kg appels
 • 1,5l water
 • sap van 2 limoenen (ik heb er 2½ gebruikt)
 • 1,5el geraspte gember
 • 450g rietsuiker
 • 1tl citroenzuur
 1. Schil de appels, snijd ze in stukken en doe ze in een grote pan.appelsap
  Ik heb de grote 10l jampan gebruikt, ideaal voor dit soort dingen. De appels waren van wisselende kwaliteit, maar daar had ik op gerekend, maar ik kwam op 1,5kg uit. Voeg het water, het limoensap en de gember toe. Breng het geheel aan de kook en laat het zonder deksel bij een gemiddelde temperatuur zacht koken.
  AppelsapAppelsap
  Ik heb gewoon een timer gezet, zo kun je ondertussen opruimen. Of een blogpost schrijven. Of zelfs flessen steriliseren.
 2. Zeef het sap! Laat het een halfuur uitlekken. Ik heb het ook nog even door een passe vite gehaald, zodat er niets verloren kan gaan. Maak ondertussen de pan die je net hebt gebruikt om de appels te koken weer schoon, zodat je hem kunt gebruiken voor de volgende stap.
  Appelsap
 3. Giet het gezeefde sap in de schone pan. Voeg de suiker toe en breng het aan de kook. Schuim goed af! Roer het citroenzuur erdoor. Giet het sap in warme gesteriliseerde flessen. Sluit onmiddellijk goed af en laat het bij kamertemperatuur afkoelen. Bewaar het op een koele plaats (het sap is 6 maanden houdbaar).

appelsap

Uiteindelijk hadden we bijna twee liter sap, maar ons sap is wel enorm troebel. Het rook ontzettend lekker en het heeft een prachtige kleur.

Tip: citroenzuur is niet iets wat je zomaar bij Appie Heijn vindt. Turkse winkels en toko’s hebben dit heel vaak op voorraad… in hele grote bussen!

2 thoughts on “Instock Cooking: appelsap van oma’s appels

  1. Haha, ik zal het zo aanpassen… Ik had geen idee hoe je het moest schrijven… Ik vond het al vreemd dat het woord niet herkend werd!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.