LGBTQI+

Utrecht Canal Pride ’18

Zaterdag bevatte Utrecht alle kleuren van de regenboog… De tweede editie van de Utrecht Canal Pride vond plaats!

Pride month, een geschiedenis

utrecht canal prideHet is juni en dat betekent dat het Pride-maand is! Niet iedereen weet waarom dat uitgerekend in juni is (het mooie weer is een prettige bijkomstigheid). Misschien is het leuk om er wat over te vertellen.

Pride-maand is ontstaan in 1969 om de Stonewall Riots te herdenken. Van origine was het verboden in de Verenigde Staten om bijvoorbeeld als lesbienne met een andere lesbienne te dansen of iets te drinken. De meeste cafés namen het risico niet en lieten je niet binnen. Er was één café in New York, Stonewall Inn… De enige plaats waar LGBTI’ers normaal met elkaar konden praten. De politie was uiteraard op de hoogte en viel regelmatig binnen om boetes uit te delen of arrestaties te verrichten. Op 28 juni 1969 waren de LGBTI’ers er klaar mee en begonnen ze terug te vechten. Zo ontstonden de Stonewall Riots, een vroegere variant van een LGBTI-rechtenbeweging. Een maand erna vond er een pride plaats onder leiding van Brenda Howard, de Liberation Day March. Deze pride vormde het goede voorbeeld voor vele prides in diverse landen.

Roze Zaterdag

Pas in 1977 werd er voor het eerst een Roze zaterdag gehouden in Nederland. Al eerder waren er homodemonstraties gehouden. In 1969 in Den Haag, vanwege de leeftijdsgrens voor homoseks (mocht pas als je 21 was). Ook op 4 mei 1970 vond er een demonstratie plaats, omdat er geen krans gelegd mocht worden voor de homoslachtoffers van de oorlog. Het COC vond het niet nodig dat er een pride plaats zou vinden, omdat zij vonden dat LGBT’ers normale mensen waren. Toch konden homostellen nog steeds niet over straat, dus werd het beleid gewijzigd. Roze Zaterdag was nodig, dus werd de eerste Roze Zaterdag in Amsterdam gehouden!

Utrecht Canal Pride

Amsterdam heeft een grote gay pride, die altijd enorm druk is. En commercieel! Alle grote merken laten graag weten dat ze voor gelijkheid zijn. Dat vind ik hartstikke goed, maar dat is niets voor mij. Ik ben niet iemand die een dag van tevoren haar plekje op kan eisen om nog iets te zien van de Canal Pride. Maar Utrecht leek me leuk! Mijn vrouw kent Utrecht ook goed.

We ontmoetten daar een vriend, die ik al jaren niet had gezien (we kregen trouwens nog een huwelijkscadeau; een ‘Trots op jou’-shirt. We passen het allebei, dus dat wordt vechten 😉 ). Al snel gingen we met z’n drieën een plekje opeisen, want het liep al snel vol. En iets over tweeën kwamen de eerste kano’s (je kon als je je op tijd had ingeschreven een kano huren om mee te varen)! Allemaal mooie en vrolijke mensen, echt fantastisch om te zien <3
En heel veel boten in thema’s waar mensen te weinig vanaf weten en nog veel teveel vooroordelen over hebben (transmensen, polyamorie, mensen met een intersekse-conditie). En een aparte boot met middelbare scholieren. Dat vind ik echt zo ontzettend goed! Iedereen mag er zijn (zelfs als je dat bierdrinkend meisje bent wat op mijn tenen gaat staan! O hoi! 😉 )!

De sfeer was echt heel goed. Zoveel plezier, zoveel liefde! Wat was het heerlijk om mensen uit mijn eigen gemeenschap te zien <3

Hier is een impressie (ik heb zelf geen foto’s gemaakt, heb veel teveel genoten):

En de aftermovie:

Volgend jaar weer? Ja, volgend jaar weer!

2 thoughts on “Utrecht Canal Pride ’18

    1. Utrecht is zeker leuk. Een stuk kleiner en minder commercieel. Ikzelf vind Amsterdam te druk geworden: dat is aan de ene kant goed want blijkbaar vinden veel mensen het leuk en belangrijk om te laten zien dat ze onderdeel zijn van de lgbt-gemeenschap of hier zich mee verbonden voelen. Aan de andere kant heb je dan mijn introverte zelf die toch daar zich minder thuis voelt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.