D.I.Y.

Een stekkie, een stekkie, een stekkie…

De helft van mijn planten zijn ooit blaadjes of takjes geweest die ik ergens heb gevonden. Waar ik worteltjes aan heb laten groeien en die ik steeds groter heb zien worden. Ik vind het geweldig om een klein miniplantje groot te zien worden. Daar ben ik ook extra trots op 😉

Waarom zou je planten gaan stekken?

Een ‘complete’ plant is inderdaad praktisch als je een lege hoek in de kamer hebt. Als die hoek nú opgevuld moet worden, is zo’n grote plant ideaal. Maar het proces is minder liefdevol. Stekken is veel leuker! Waarom?

  • Stekken is goedkoper dan kant en klare planten in de winkel. Die grote planten staan leuk in alle interieurbladen, maar zijn niet gratis 😉
  • Je ziet een lief klein plantje opgroeien naar een grotere plant
  • Als je plantje groot is geworden, kun je een stekje doorgeven aan iemand anders. Leuk als cadeau 🙂
  • Je plantje groeit langzaam op, wordt niet zoals bij de kweker met een enorme hoeveelheid kunstmest grootgebracht. Het groeit op zijn eigen kracht, waardoor het veel sterker is.

Ik heb al stekjes sinds mijn zesde. Ik heb ook altijd kamerplanten gehad. Alleen toen ik op kamers ging, had ik er heel weinig. Toen zijn er een hoop blijven staan in het ouderlijk huis. Toen ik een echt grotemensenhuurhuis had, ging ik weer helemaal los 😉

Is dat dan niet hartstikke veel werk, al die planten?

Nou nee… Dat valt wel mee. Ik ga twee keer per week gewapend met een gieter door het huis heen. Mijn siernetels vragen met het warme weer wel wat extra aandacht, want die zijn nogal dorstig. Maar ik heb verder veel vetplantjes die lang zonder water kunnen. Als ze voeding (in dit geval aarde) hebben, houden ze het echt heel lang zonder water uit. Je kunt echt voor ieder soort mens planten stekken; planten die je lekker kunt verwaarlozen, planten die iets teveel liefde krijgen…

En ik geef ze af en toe ook gewoon weg. Ik probeer heel veel uit met stekken. Negen van de tien keer weet ik niet eens de naam van de plant, maar ach… ik stek hem wel 😛

Ik heb een paar van mijn vele stekken:

stekken
Dit schoenveterplantje is anderhalf jaar oud en is voortgekomen uit een klein miezerig takje.
stekken
De naam van dit zachte plantje is me onbekend, maar ik vind hem zo lief! Het grote blad heeft weken in de vensterbank gelegen en kreeg opeens lieve kleine blaadjes.
stekken
Ik weet niet welke Aloë-soort dit is, maar hij doet het fantastisch. Hij heeft zelfs al een klein stekje!
stekken
Deze heb ik van mijn moeder gekregen. Dit is een bladstek van een Begonia Rex-variëteit (geen idee welke). Deze is nu een jaar oud. Leuk feitje: de originele plant was van mijn overgrootvader.
stekken
Verschillende soorten vetplantjes; de grote is een Hiawortha Cooperii (doet het zo goed dat hij een stek of een bloem krijgt), een Echeveria Purple Pearl en nog een paar kleintjes. Allemaal bladstekken. Zeer dankbare hipsterverantwoorde planten!

Heb jij gestekte planten? Zo ja, welke?

4 thoughts on “Een stekkie, een stekkie, een stekkie…

  1. Bij het zien van de titel van dit bericht moest ik meteen denken aan het lied Een stekkie van de fuchsia van Annie M.G. Schmidt en Harrie Banniek uit de serie Ja zuster, nee zuster uit 1967. Lang geleden dus.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.