Trouwen

Budget Bruiloft #3 5-4 maanden voor de grote dag

En weer een nieuw deel van de ‘Budget Bruiloft’-reeks. Dit was het aantal maanden wat wij hadden, maar we stresskippen enorm afraden. Probeer het niet in 4-5 maanden te regelen, maar trek er een jaar voor uit. Ruim een jaar zelfs.

Keuzestress

Je zult merken dat je moet kiezen. Het mooie aan weinig budget is, is dat je weinig te kiezen hebt. Dus geen keuzestress en dat is heerlijk. Dat geeft enorme vrijheid. Je zult denken: jeetje, wat cliché. Dat is het ook. Maar sommige cliché’s zijn waar.

Er is genoeg te doen!

Het lijkt rustig te zijn, maar ik zal je uit de droom helpen… Echt rustig is het nooit. Het is een tijd van knopen doorhakken. Dat zul je samen moeten doen. Heb je een beetje dezelfde smaak, dan heb je een stuk minder woorden nodig om tot een besluit te komen. Heb je allebei een verschillende smaak, dan kan het iets langer duren voordat jullie daadwerkelijk tot een besluit komen. Dat is niet erg, dat hoort erbij.

 • Bestel de trouwkaarten. Wij hebben ze zelf ontworpen, dat scheelt geld. We wilden iets wat niet te modern was, met bloemen. Dat past bij ons! Ik heb een grafische achtergrond. We zijn op zoek gegaan naar vectorafbeeldingen. Een lettertype had ik al. Wij hebben Adobe InDesign gebruikt. Daarnaast hebben we er een uitspraak van een bekende op gezet, wat echt iets zegt over ons als stel. En zodra we tevreden waren, hebben we ons ontwerp naar de drukker gestuurd. En we kregen het snel binnen (en nog een keer, nu zitten we met een hoop dode boom opgescheept).
 • Bedenk wat voor soort ceremonie je wilt en boek de eventuele muzikanten. Bedenken wat voor soort ceremonie je wilt kan natuurlijk altijd, maar het is maar net hoe duur je het wilt hebben. Zit een van jullie in een orkest? Dan kan het goedkoper. Bij onze ceremonie hadden we keuze zat. Er kon natuurlijk het standaard ‘Daar komt de bruid’ worden afgespeeld, maar dat zou bij ons niet klinken. We waren allebei bruiden! En het paste niet bij ons, maar het personeel bij de locatie zei dat we ook onze eigen cd samen konden stellen. We hebben drie nummers gebruikt;Trio Mediaeval- Bruremarsj frå Gudbrandsdalen (Noorse bruidsmars, helaas niet te vinden buiten Spotify. Maar mijn schoonmoeder had er nog een cd van. Deze hebben we gebruikt voor de opening)
  Schandmaul- Dein Anblick (gebruikt toen we de ringen hadden uitgewisseld)
  Rapalje- Caledonia (gebruikt voor het afsluiten van de ceremonie. Deze hebben we ook gekozen omdat we heel goede herinneringen hadden aan Keltfest)

  Ik kan me voorstellen dat het niet allemaal je smaak is (wij zijn van heel veel markten thuis), maar het is maar een indicatie van hoe bont je het kunt maken en hoeveel er mogelijk is. Er zijn lijsten op het internet waar je kunt kijken of er iets naar je smaak tussenzit, maar we hebben niet eens de moeite gedaan om die door te spitten. Nee, we wilden het zo persoonlijk mogelijk maken.

 • Maak een afspraak voor een proefkapsel en proefmake-up. Gratis tip: maak op tijd een afspraak bij de kapper voor de grote dag. Vraag wel van tevoren naar de tarieven en maak een prijsafspraak. Kappers vinden dit een van de leukste dingen van het vak. Wij hebben overigens geen proefkapsel laten maken, want wij hadden blijkbaar erg veel vertrouwen (en terecht!) in de kunsten van de kapper. Mijn vrouw was er al een keer eerder geweest voor een chique kapsel. Wij zijn dus om 9.00u ’s ochtends op onze trouwdag naar de kapper gegaan en hebben ons laten verrassen. Mijn haar heeft nog nooit zo goed gezeten (normaal is het onmogelijk en dood)! Je kunt er als je er handig mee bent het ook zelf doen, maar wij vonden dat een te groot risico.
  Make-up hebben we wel zelf gedaan. We zijn geen make-upartists, maar ons opmaken gaat ons goed af.
 • Ga naar taartproeverijen en kies een banketbakker. Hebben we ook niet gedaan; we hebben eerst geprobeerd onze eigen taart te maken en bleken enorme pech te hebben met de oven op de kooklocatie. We hebben op het laatste moment de hulp van anderen in moeten schakelen. Een van onze vriendinnen kwam met prachtige cupcakes en iemand van wie we een middag op het kind hadden gepast kon heel goed taarten versieren en bakken. En zo is het goedgekomen. Gratis tip: als je gebruik maakt van je netwerk, zorg dan dat het niet allemaal op het laatst moet.
 • Bestel of maak de trouwboekjes, menukaarten en plaatskaartjes. We hebben alleen het laatste gedaan op de dag dat we de feestlocatie gingen versieren. Lang leve de scrapbookafdeling van de Hema.
 • Regel het vervoer voor het bruidspaar en het bruidspersoneel. Wij hebben al het bruidspersoneel gewoon met hun eigen vervoer laten komen. Wat wel handig is, om te kijken hoe het met de parkeergelegenheid zit. En of je een blauwe kaart nodig hebt, dat soort dingen. Wij hebben trouwens onze eigen auto gebruikt (wel eerst door de wasstraat gehaald). Wat je ook kan doen, is de auto van iemand anders lenen. Wie weet heeft er nog iemand anders een mooie oldtimer staan 😉

budget bruiloft

Ik hoop dat ik mensen heb geïnspireerd (of herinneringen op heb laten halen). Zelf heb ik er echt plezier in om er over te schrijven, het roept zoveel herinneringen op!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.