D.I.Y.

Yes, Marseillezeep!

Kilo’s heb ik ervan liggen. Marseillezeep. Een vriendin van ons wilde er ooit allesreiniger van maken, maar haar vriend weigerde dat te gebruiken (hij poetste). Het kwam daarom bij ons terecht, want wij zijn van die linksdraaiende hippies die dat spul wel gebruiken. Vandaag was de handzeep én de douchegel op. Hmmm… Toch maar eens nieuwe vloeibare zeep maken.

Rasp

Ik raad het niet aan om een blokrasp te gebruiken; ik geloof dat ik met Marseillezeep raspen vaker geraspte vingers heb gehad (ja, charmant hè… die beeldvorming) dan dat ik er zeep mee heb gemaakt. Daarom is de oude Moulinex-rasp die ik van oma heb geërfd ideaal;
marseillezeep
Ik vind hem voor Marseillezeep ideaal; het gaat snel en ik heb altijd de juiste structuur. En heel belangrijk: mijn vingers komen niet meer in de buurt van de rasp!

Als je geraspt hebt, krijg je deze structuur, die snel opgelost in gekookt water;

marseillezeep

Je bent nu klaar om douchegel, allesreiniger en handzeep te maken. Ik realiseerde me dat de allesreiniger ook op was, die ideaal is om de vloeren mee te dweilen en de douche mee uit te boenen.

Douchegel

Wat je voor douchegel nodig hebt is:

 • 10g Marseillezeep
 • 500ml water
 • Eventueel een etherische olie uit de aanbieding
 • Een leeg flacon van een douchegel

Los de Marseillezeep op in 500ml kokend water. Je kunt er eventueel etherische olie in doen, maar meestal is dat niet nodig. Ik deed gek en deed er wilde bloemengeur in 😉
Nou laat je het een nacht staan. De volgende dag roer je het brouwsel goed door elkaar en gaat het de douchegelfles in (in ons geval een fles van Lush en een glazen Ikea-fles).

Handzeep

Handzeep van Marseillezeep is ideaal voor als je gevoelige handen hebt. Geen kloofjes meer door de zeep!

 • 10g Marseillezeep
 • 500ml water
 • Eventueel glycerine. Dit is goed verkrijgbaar bij hekserij.nl.
 • Eventueel etherische olie
 • Een leeg zeeppompje

Je laat de Marseillezeep oplossen in 500ml kokend water. Hier kun je ook etherische olie bij doen, maar dat is niet noodzakelijk. Ik vind het al fijn als ik alleen de Marseillezeep ruik, dus voor mij hoeft het niet per se. Ik doe er wel glycerine bij, want mijn handen zijn altijd zo ontzettend droog. Daar hoef je niet veel van in te doen (een theelepel is voldoende), anders is het effect averechts. Dan worden je handen juist erg droog.
Laat het een nachtje staan en roer er goed in. Nu kan het in je zeeppompje.

Allesreiniger

Allesreiniger van Marseillezeep is een zeer krachtige reiniger; ik maak er graag de vloeren en de badkamer mee schoon. Het irriteert ook niet als je het per ongeluk aanraakt en ruikt ook nog eens heerlijk.

 • 10g Marseillezeep
 • 500ml water
 • Huishoudsoda

Wederom laat je de Marseillezeep oplossen in het kokende water. Daarna voeg je er huishoudsoda bij om het extra krachtig te maken. Laat het een nachtje staan, roer goed (tip van mijn vrouw: gebruik de blender) en stop het daarna in een oude fles van… allesreiniger bijvoorbeeld! Of in Ikea-flessen. We hadden er nog genoeg in de berging staan.

marseillezeep
Whoa! Lekker bouillonnetje!

Zo simpel kunnen huismiddelen zijn. En het kost heel weinig; ik doe al jaren met mijn eerste blok zeep! Een moeder van een vriend gebruikte de allesreiniger als velgenreiniger, vond ze ideaal 😉

Gebruik jij wel eens Marseillezeep in het huishouden?

12 thoughts on “Yes, Marseillezeep!

 1. Wat leuk, die Moulinex rasp, had mijn moeder vroeger ook. Zij gebruikte hem niet voor schoonmaakmiddeltjes, maar voor het raspen van groente, zoals worteltjes. Stukje jeugdsentiment.

 2. Yep,hier een grote fan van marseillezeep en sunlight.
  Ik word altijd een beetje blij als iemand vertelt het wel zelf te gebruiken…het is zelfs in consuminderland niet echt standaard (meer).

 3. Sunlight gebruikte ik vroeger om mijn gezicht te wassen, waardoor ik bijna geen acne had. (was een tip van mijn voorouders 🙂 ). Verder had ik nog nooit van Marseillezeep gehoord dus dat ga ik t.z.t. maar eens proberen. Dank je wel voor de tips.

 4. Sunlightzeep wordt gemaakt door Unilever en die wil ik liever niet spekken, dus hier wordt er gedoucht en handen gewassen met Marseillezeep afgewisseld met Aleppozeep met laurier omdat ik echt helemaal idolaat van die twee zepen ben! Wasmiddel maak ik van Marseillezeep met 72% olijfolie (ik rasp de zeep overigens rasp met een kaasraspje, werkt prima) en als wasverzachter gebruik een scheutje huishoudazijn! Milieu- en huidvriendelijk en het kost nagenoeg niets!

  1. Ik ken Sunlight helemaal niet, wist ook niet dat het gemaakt werd door Unilever. Maar het duurt nog even voordat ik door mijn Marseillezeep heen ben 😛
   Het is zó goedkoop, dat ik gewoon niet kan begrijpen waarom je überhaupt van die hele dure schoonmaakmiddelen koopt. Het werkt vaak even goed!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.