Mens & Leven

De illusie van IQ

Laatst was ik aan het wandelen met de oppashond. We kwamen een oude kennis tegen, iemand die ik al jaren niet had gezien. Ik wist dat hij hier in de buurt woonde, maar ik wist niet meer op welk nummer hij woonde. We praatten over een wederzijdse vriend, die ik toen al een paar weken niet gezien had.

Op een gegeven moment ging het over IQ. De oude kennis had een IQ van 130, maar onze wederzijdse vriend had wel 30 punten meer (wow, kan dat?). Ik ergerde me een beetje, omdat ik het totaal niet relevant vind. Het was ook niet de eerste keer dat hij er over begon; ik weet nog steeds niet of het pochen is of dat hij niet in de gaten heeft dat het me niet interesseert.

Stop the bragging

Deze kennis is niet de eerste die me probeert te overtuigen dat IQ enorm belangrijk is. Een oud-klasgenoot, een die me twee dagen ervoor ‘dom wicht’ had genoemd, vroeg wat mijn IQ was, want zij had wel een IQ van 150! Tja, lieve schat, dan ga ik jou nooit bijbenen.

President Trump is geobsedeerd door zijn IQ. Dit is een van de vele tweets over zijn IQ;

De vraag is: hoe intelligent kom je over als je er maar over blijft doorzeuren? Stephen Hawking hoor je er nooit over… en zijn spraakcomputer al helemaal niet 😉

Intelligentie

Er zijn verschillende soorten intelligentie;

  • Sociale intelligentie. Deze vorm speelt in het onderwijs een grote rol
  • Emotionele intelligentie. Het inleven in anderen en het vermogen om samen te kunnen werken met anderen
  • Creativiteit en wijsheid; het vermogen om abstract te kunnen denken, maar ook kennis en ervaring

Maar naast deze verschillende vormen van intelligentie kun je ook heel intelligent zijn in zogenaamde vakgebieden; muziek, taal, wiskunde, intermenselijke relaties, zelfkennis, ruimtelijke oriëntatie, maar ook lichaamsbeheersing. En omdat er zoveel soorten mensen zijn, is er vaak een correlatie tussen de soorten intelligentie. Wat zijn jouw vakgebieden? Of heb je één vakgebied waar je echt in uitblinkt?

En verder maakt het enorm veel uit of je algemene ontwikkeling een beetje in orde is. Je kunt nog zo hoog op zijn geleid, maar alsnog geen donder van de wereld weten. Dat komt bij veel mensen niet bepaald snugger over. Het gaat niet om dat ene getalletje, het gaat om wat je ermee doet. Iedereen kan met een getal aan komen zetten, maar dat zegt niets over de praktijk.

Dit artikel had ik geschreven voordat ‘Fire and Fury’ van Michael Wolff uitkwam. Misschien heeft het me nog meer gemotiveerd om het artikel ook af te schrijven 😉

2 thoughts on “De illusie van IQ

  1. Ik werk op een school voor hoogbegaafden, en gelukkig zijn er slechts een paar die ooit opscheppen over hun IQ (er valt natuurlijk weinig op te scheppen als iedereen hoogbegaafd is).
    Over zeer hoge IQ’s: De BNN IQ test kan je het beste gewoon vergeten, maar zelfs met een test zoals WISCIII is er boven pakweg 140 geen betrouwbaar IQ te meten. Bedenk dat slechts 1 op de 2300 mensen een IQ van 150 of meer heeft, en 1 op de 32000 een IQ van meer dan 160. Het is bijna onmogelijk om een test te maken die goed werkt voor zulke kleine bevolkingsgroep.
    Mijn ervaring: echte slimme mensen hebben geen IQ test nodig om zichzelf te bewijzen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.