Algemeen

Analoge spam

Bijna iedereen heeft wel eens een brief in de bus gehad van een of andere energieleverancier of ziektekostenverzekeraar waarvan hij dacht: hoe komen ze aan mijn gegevens? Meestal belandt het bij het oud papier, maar ik zal je vertellen hoe je aan analoge spam komt en hoe je er vanaf komt. Dat laatste weten mensen niet.

De oorzaak

Hoe komen al die bedrijven aan jouw gegevens? Heb je ooit een keer gebruik gemaakt van de verhuisservice van PostNL? Dan is de kans groot dat jouw gegevens naar hun dochteronderneming Cendris zijn gegaan. En wat doet Cendris? Cendris verkoopt adresgegevens, op de site kun je zien welke. Deze adresgegevens worden aan EDM Media Group verkocht, die ze weer doorverkoopt aan bijvoorbeeld Nuon.

Maar dat is niet de enige bron; zoiets als het RDW wordt ook als bron van gegevens gebruikt. En vergeet het kadaster en de Kamer van Koophandel niet! Een duurdere aanbieder van goederen gaat bijvoorbeeld echt niet adverteren in een achterstandswijk.

Als een van de laatste bronnen heb ik incassobureaus, bijvoorbeeld Experian. Experian verzamelt gegevens van mensen. Zijn dit wanbetalers? Dan is het niet interessant voor Nuon om daar reclame naar te sturen. Deze gegevens worden doorverkocht aan derden, en niet bijgehouden. Zo kun je de pech hebben dat je op het adres woont waar ooit een wanbetaler heeft gewoond en kan het zijn dat een energiebedrijf niet met je in zee wil gaan… omdat ze de informatie hebben dat er op jouw adres een wanbetaler woont.

Dit is volgens mij niet geheel legaal, toch gebeurt het.

Wat kun je ertegen doen?

Ik heb een vriend die alle brieven van de Postcodeloterij verzamelt en retour afzender stuurt met ‘Bewoner overleden’. Het is grappig, maar het werkt niet. Je kunt die analoge spam gewoon stopzetten, maar hoe?

Laatst belde ik de Nuon zelf op, omdat de gegevens die ze hebben niet kloppen. Er woont hier geen meneer, al lang niet meer. Dus ik vroeg of ze die gegevens uit hun systeem konden halen. Nou zit het zo; Nuon koopt haar gegevens in bij EDM Media Group, net als Promovendum. Maar de jongeman aan de telefoon wilde me helpen, want hij vond het oprecht vervelend voor me. Hij raadde Postfilter.nl aan; hij regelde het zelf ook via Postfilter. Je kunt letterlijk filteren wat je wel en niet wilt ontvangen, net als bij e-mail.

Veel mensen weten niets van Postfilter af. Terwijl het heel gemakkelijk is. Het duurt 4 a 6 weken voordat het in werking treedt. Je bent 5 jaar geregistreerd, maar je krijgt op tijd bericht, zodat je je registratie kunt verlengen.

Gegevens

Wees er voorzichtig met je gegevens, want verschillende bedrijven gaan er mee aan de haal. En je hebt er geen zeggenschap over! Sta er eens even bij stil; wat gebeurt er met de data van jouw Slimme meter, je Nest en je KvK-nummer?

Ik werd laatst gebeld door een energieleverancier, een of andere toko die iedereen met een KvK-nummer contracten gaat aanbieden. Ik wilde geen contract, toen al niet en twee jaar later ook niet. Ze weigerden mijn gegevens uit het systeem te halen, want dat kon niet. De telefoniste drukte me weg toen ik mijn hakken in de klei zette. Volgens mij moeten ze als ik erop sta mijn gegevens verwijderen, toch? Mag dit wel?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.