Gezellig kokkerellen, Reparaties

Bialetti Moka Express

Vroeger ben ik opgegroeid met wat tegenwoordig slow coffee heet. Met zo’n filter en zo’n koffiepot eronder. En niet te vergeten; de opgeklopte melk! Mijn moeder doet het nog steeds op die manier, maar ik heb het op een of andere manier nooit helemaal gekund. Ik maak mijn koffie veel te sterk of te slap. Ik gebruik liever een Bialetti Moka Express (nee, geen aandelen)!

bialetti moka express

Het koffiezetapparaat heb ik altijd al onzin gevonden. Nooit echt lekker en vaak te slap. Senseo vond ik al helemaal te vies voor woorden. En het is mij teveel afval. De koffieprut van de espressopot gooi ik mooi op de composthoop.

De koffie van de Bialetti Moka Express is altijd precies goed. Ik ben zelf een liefhebber van espresso. Ook krijg ik vaak van visite complimenten, omdat de koffie gewoon lekker is. Het duurt even, maar dan heb je ook wat!

Bialetti Moka Express… Is dat nou zijn geld waard?

De Bialetti Moka Express is een espressopot, zo’n ouderwetse die je nog op het vuur moet zetten. Er zijn nog talloze andere merken als G.A.T., Zanzibar… Maar die potten van Bialetti bevallen me het beste. Ik weet ook niet waar het ‘m in zit. Ik heb geen idee of het ligt aan de dikte van het metaal, het filter… De koffie is altijd erg goed. Ik heb ook verschillende maten in verschillende kleuren.

bialetti moka express

Of ik nou veel heb betaald voor zo’n espressopot van Bialetti? Nou, nee. Ik hou van goedkoop en duurzaam. Mijn rode exemplaar, een die ik bij Lidl  (gewoon op de folder letten, ze hebben ze regelmatig) heb gehaald, was geloof ik een tientje. Daar doe ik al vier jaar mee. Hij wordt dagelijks gebruikt (hij is ideaal op de camping). De enige dingen die ik regelmatig vervang, zijn de ringen en het filter. Verder hoef ik nooit iets te vervangen.

Wat als je wel iets moet vervangen?

Ha! Daar is Bialetti heel makkelijk in. Bialetti verkoopt gewoon handvatten, rubbers, filters en volgens mij zelfs knoppen voor het deksel. Ik haal ze bij Simon Levelt, waar ze meestal alle maten hebben (tip: neem je oude ring mee, dan weet je zeker dat je de goede maat meekrijgt). Sommige reparaties zijn wat moeilijker.

bialetti moka express

Zoals je bij bovenstaande afbeelding ziet… het handvat was gesmolten. Dat gebeurt ontzettend vaak. Hierdoor eindigen deze koffiepotjes bij de kringloop (deze was €1,50). Heel veel mensen hebben geen zin om zo’n ding te repareren. Het originele handvat kon ik niet meer krijgen, maar deze paste ook. Het is een heel gedoe om het originele handvat eraf te krijgen, ik geloof dat ik dit heb gedaan met een klein hamertje, een metalen staafje en een tang. Gelukkig heb ik een handboortje met een inimini-boortje, want in het nieuwe handvat zit geen voorgeboord gat. Waarschijnlijk zit dit bij ieder model op een andere plek!

Het is dat ik van een paar hobby’s (een soort Warhammer en horloges maken) gereedschap over heb, ander zou het ook moeilijker voor me zijn geworden. Maar op deze manier geef je een espressopot een nieuw leven. Die dingen gaan hartstikke lang mee.

Nog andere tips om lekkere koffie te zetten

Koop je eigen koffiemolen, het liefst tweedehands. Of van een oudtante, zo’n oude Pede. Ik heb in het begin ook een oude gehad, maar op een gegeven moment kreeg ik van mijn ex een nieuwerwetse, een Delonghi. Die was ook wel fijn, maar de liefde voor oude koffiemolens verdween niet (ik heb ze ook opgeknapt). Nu heb ik een Bodum, omdat mijn lief die al had. Maar we hebben ook een oude muurmolen, mocht de elektriciteit uitvallen. Nou goed, zelfgemalen koffie is echt veel lekkerder dan voorgemalen koffie.

Ik haal mijn koffiebonen overal vandaan. Eerst uit een webwinkel in Beek (Limburg), maar zij zijn ermee gestopt. Vind ik jammer, want ik kon veel verschillende soorten koffie proberen (het schijnt dat Koffiepiraat goed is, maar wel wat duurder). Nu heb ik gewoon Perla, omdat die in de aanbieding was. Het is gewoon proberen en testen, wat jij maar lekker vindt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.