Kleding

De garderobe

In dit huis hebben we twee kledingkasten, twee enorme Pax-kasten van de meubelzweed. We zijn twee vrouwen die er af en te keurig uit willen zien. De garderobe bestaat niet alleen uit alleen maar nuttige dingen die allemaal uitstekend matchen. Ik ben wat dat betreft de antichrist onder de minimalisten. Ik schop alle heilige capsule-wardrobes omver 😉

de garderobe

De garderobe en ik

Ik ben nooit een type geweest wat zoveel kleding had. Ja, toen ik van maat 32 naar maat 34 ging… maar dat was in het begin van mijn puberteit. Nu ben ik meer dan twee keer zo oud, maar heb voor mijn gevoel minder nodig. Mijn figuur verandert wel het laatste jaar. Mijn heupen worden breder en mijn boezem groeit. Ook mijn schouders worden breder. Dat is overigens alleen maar irritant, want kleding groeit niet mee. Sommige kleding kan ik delen met mijn vrouw, de meeste niet. We eten overigens allebei kerngezond en meestal vegetarisch. Niet uit dieet-oogpunt, maar meer omdat groente goedkoper is en omdat ik vlees weinig aan vind. We missen het niet. We bewegen overigens best veel. Ik fiets nog bijna alles, omdat ik mijn rijbewijs nog niet heb.

Ik ben de laatste jaren niet meer van stijl verwisseld, dat maakt de garderobe ook een stuk goedkoper (ik heb vrij goedkope coltruien die al 8 jaar oud zijn, maar nog steeds er goed uit zien), dus ik zie er geen dag hetzelfde uit. Merkkleding is trouwens niets voor mij, het liefst haal ik mijn garderobe tweedehands. Dat scheelt behoorlijk in de centen. Ik heb best weinig winterjurken, die zijn in het tweedehands-circuit moeilijker te vinden. Vooral als ze kleur nodig hebben. Kom op, de winter is al zo grauw… dan ga ik me niet verkleden als zwarte kraai. Dan ga ik liever in het groen, paars, blauw, oudroze… Zelfs grijs heb ik nog liever dan zwart. Ik ben gek op fluweelachtige stoffen, maar dat oogt gelijk alsof je overdressed bent. Dus voor dagelijks gebruik vind ik het niet ideaal. Daarom beperk ik mezelf tot katoen en wolmixen.

Tweedehands

Wat kleding betreft hoeft het niet zo duur (een uitzondering is voor mij een net pak, wat ik nog graag wil halen). Het liefst tweedehands. Primark was sowieso niets voor mij (oké, alleen voor panty’s… want die gaan best lang mee). Tweedehands kledingzaken zitten vaak enorm hoog boven mijn budget, dus ga ik liever naar de kringloopwinkel. Ik kan er alleen zo moeilijk slagen. Ik ben gewoon op zoek naar lieve vesten, wat basic rokken en hemdjes. En truien, maar ik vind bijna nooit leuke truien. Laat ik nou dol op truien zijn! De meeste truien die ik heb zijn tweedehands, maar heb ik via een of andere Facebookpagina opgescharreld (als je Facebook hebt, zijn die pagina’s ideaal).

Jurken zoek ik ook. Ik heb afgelopen jaar één keer een nette jurk gevonden waar ik er volwassen, maar niet te feestelijk in uitzie. Een winterjurk. Die zijn altijd welkom in mijn kledingkast. Ik heb een overschot aan feestjurken. Ik vind het ook een beetje lastig. Die ik graag draag, blijven uiteraard. Waar ik ooit veel voor heb betaald en die ik ooit nog een keer wil dragen (hoogstens twee keer gedragen), hangen er ook nog… Ik pas ze wel, maar wat moet ik ermee? Wie heeft dit ook? Vind je dan dat ze weg mogen of dat ze mogen blijven? Hoe makkelijk doe jij kleding weg waar je ooit veel voor hebt betaald?

Capsule Garderobe

Jaaa, daar is hij weer! De Capsule Garderobe. Ik heb hier ooit wel eens aan gedacht, maar ik heb er praktisch niet de ruggengraat voor. Daar ben ik gewoon heel eerlijk in. Vooral met schoenen vind ik dat lastig, want ik ben gezegend met grote brede voeten (wat aan de ene kant ideaal is voor minimalistisch shoppen… een leuk sandaaltje vinden lukt gewoon niet). En ik wil er niet te sober bijlopen. Zoals mevrouw Kondo het beschrijft, is het niets voor mij. Misschien moet ik er mijn eigen draai aan geven. Met als doel er toch chique uit te zien als het moet en nuttige items te bewaren. Wat is er mis met minder kleren, die ik gewoon draag?

Op dit blogje komt een vervolg; een voornemen naar minder kleren die ik niet draag, naar kleding die ik wél draag! En ik ga proberen te letten op duurzaamheid van kledingstukken. Ik heb maar één shirt van biologisch katoen, dat mag echt wel meer worden. Ik neem je gewoon mee op reis!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.