Mens & Leven

Onze kinderwens

Kinderen: mijn vrouw en ik spreken er veel over, zeker als je bedenkt dat we ze niet hebben rondlopen in huis. Omdat we misschien in de toekomst ze wel graag ons huis willen hebben, omdat ik ooit in het basisonderwijs heb gewerkt of omdat vrienden van ons nu net kinderen hebben of ze een kinderwens hebben. En we merken ook dat voor heel veel mensen een kindje krijgen heel normaal is. En juist ook dat het voor andere al een groot wonder is dat het kleine wondertje komt.

Een kinderwens is vaak veel werk, en soms heel veel geluk

We hebben in onze vriendengroep ouders zitten die na 1-2 keer proberen in verwachting waren van een klein kindje. En dat is geweldig, het is bijzonder om van ze te horen dat het zo makkelijk kan gaan en dat ze zo gelukkig zijn met het kindje dat komt. Maar we hebben ook vrienden die, omdat het biologisch niet gaat, enorm veel moeite moeten doen. Van onderzoek tot medicatie slikken en nog verder op zoek naar een manier om een kind te krijgen. En soms ook de conclusie moeten trekken dat het traject te zwaar is of dat de kans te klein is, wat soms pijnlijk is om te zien: zoveel mensen gaan er vanuit dat je kinderen kan krijgen wanneer je dat wil. Wat vertel je de omgeving dan: dat het niet lukt? En hoe voelt dat dan? Als falen?

En wij?

Wij willen een kind, maar dat zal niet vanzelf gaan: we zijn beide vrouw en zoals ooit een ander bevriend koppel zei op de opmerking van een heteropaar dat je zomaar kinderen kon krijgen: seks zat, maar kinderen komen er niet van. Dat betekent dus dat we op zoek moeten naar een alternatief: dat kan zijn via een donor, pleeggezin of adoptie. Dat laatste valt voor ons af, omdat het niet bij ons past.  Dat betekent niet dat we geen respect hebben voor adoptieouders: ze geven vaak een geweldige plek aan kinderen die het nodig hebben. Maar het voelt voor ons niet als onze keuze.

Dan is er een optie voor een donor en voor ons is dat op dit moment de optie die we actief aan het onderzoeken zijn. Wat zijn de voor- en nadelen, welke opties zijn er precies, hoe lang duurt het traject en ook: welke rol willen we dat een toekomstige (bekende donor)vader in het leven van ons kindje krijgt? Is co-ouderschap misschien wel een optie. Maar ook: waar let je op als je naar een donor zoekt: waar moet hij aan voldoen?

Een donor?

En voor ons is bij een donor niet eens de vraag of hij bepaalde fysieke kenmerken heeft. Terwijl dat eigenlijk wel het enige is bij een basisprofiel voor een zaadbank die je kan vragen: heeft de vader blauwe ogen en blond haar? Ja, daar kan je op selecteren… Maar niet heel makkelijk op (potentieel erfelijke) ziektes of aandoeningen. En dit is voor ons belangrijk. We hebben beide een uitgebreide medische geschiedenis en dat heeft indruk gemaakt. Ik ben gelukkig maar ook geen dag pijnvrij… En ik hoop dat mijn kind vooral gelukkig is en ook dat het niet elke dag pijn heeft. Dat vraagt zijn tol en ik gun mijn kind dat niet. En de kleur ogen is maar de kleur ogen. Al zal hij/zij groene ogen hebben, ik heb gehoord dat daar prima mee te leven is.

Dus het voelt dubbel. We willen heel graag kinderen, maar de weg er naartoe is nog niet altijd duidelijk. We gaan het allemaal meemaken en hopelijk op een dag mogen we een kind in onze armen vasthouden en zorgen dat het een gelukkig mensje wordt vol met vriendelijkheid, doorzettingsvermogen en liefde.

4 thoughts on “Onze kinderwens

  1. Ik gun jullie van harte een mooi en vooral gezond kind. Maar snap ook dat het net weer even wat lastiger ligt dan bij een (normaal, vruchtbaar) hetero stel. Voordeel van dit nadeel is dat je er denk ik ook veel serieuzer mee bezig gaat en van te voren beter over nadenkt als het allemaal niet zomaar vanzelf gaat…

    1. Dat zeker, en we denken er dus ook meer over na en praten er veel over. Maar dat maakt het soms ook niet makkelijker erop: je kan zoveel zaken kiezen die je niet kan kiezen als je een normaal vruchtbaar heteropaar bent dat kinderen wil. En wat we besluiten is nog lang niet zeker.

  2. Hoi, mocht je een donor willen gebruiken via een internationale sperma bank dan kan je wel een heel uitgebreide medische achtergrond opvragen. Sommige zijn hier beter in dan anderen, maar voor de sperma banken die bvb in de UK gebruikt worden MOET elke donor een uitgebreide chromosomen screening ondergaan op alles wat erfelijk zou kunnen zijn. Dan kan je jezelf ook laten testen, en dus zorgen dat jullie niet allebei drager zijn van dezelfde dingen. Veel succes met jullie zoektocht!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.